Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bez roušek, ale s testy. Desítky tisíc dětí v Plzeňském kraji se znovu vrátily do školních lavic

Do základních škol v Plzeňském kraji nastoupilo dnes přibližně 53 tisíc žáků, z toho 5 900 prvňáčků. Na střední školy zřizované krajem nastoupilo zhruba 23 500 žáků. Na středních školách se počty žáků zvyšují, na základních naopak stagnují. Přesná čísla budou k dispozici podle výkazů v polovině října. Podobně jako loni na školáky kvůli epidemii covidu-19 čekají i některá přísnější hygienická opatření jako třeba častější používání dezinfekce nebo větrání. Na chodbách či v šatnách budou navíc povinné roušky.

S plošným uzavřením škol se podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) v žádné proticovidové strategii nepočítá. Nevyloučil ale lokální zavírání tříd a škol v závislosti na epidemické situaci v daném zařízení. 

Do 26 plzeňských základních škol zřizovaných městem nastoupilo dnes přibližně 1600 prvňáčků, zhruba stejně jako loni. Podle mluvčí magistrátu Adriany Jarošové zasedne celkem do lavic městských škol zhruba 15 tisíc žáků, také přibližně shodně s loňskem.

„Antigenní testy značky Genrui obdržely všechny školy," řekl mluvčí krajského úřadu René Zeithaml. Byly dodány krajskému úřadu 24. srpna. Následující den rozvezli sady hasiči na obce s rozšířenou působností, 26. a 27. srpna pak na školy zřizované krajem. „Přehled o počtech žáků očkovaných proti nemoci covid-19 nemáme k dispozici. Zjistí je každá škola při příchodu žáků," uvedl. Termíny testování jsou 1.,2., 6. a 9. září.

„Naše školy budou testovat své žáky antigenními testy, pouze Základní škola a mateřská škola v Božkově bude mít PCR testy, když už loni se zapojila do pilotního programu testování těmito testy," uvedla Jarošová.

Roušky na chodbách

Podobně jako už loni na žáky kvůli epidemii covidu-19 čekají i některá přísnější hygienická opatření jako třeba častější používání dezinfekce nebo větrání. Na chodbách či v šatnách budou navíc povinné roušky.

Hned ráno se žáci s výjimkou prvňáků musí preventivně otestovat na covid-19. Pro žáky prvních tříd bude testování i ve čtvrtek. Další termíny pro antigenní testování následují 6. a 9. září. Pokud pak bude ve školách v jednom okrese víc než 25 pozitivních případů na 100 tisíc provedených testů, testování tam bude pokračovalo do konce září, vždy jednou týdně.

Nedoloží bezinfekčnost - nebudou cvičit a zpívat

Žáci, kteří se nenechají testovat ani nedoloží jinak bezinfekčnost, budou muset nosit roušku či respirátor i při výuce, nebudou smět cvičit v tělocvičně a zpívat. Pokud odmítnou i to, nebudou se moci účastnit prezenční výuky. Zda budou omezení pro netestované pokračovat i po skončení preventivního testování, mimořádné opatření nyní neupravuje. Zaměstnanci škol si budou muset testy zajistit sami, výjimku budou mít očkovaní a lidé po covidu-19.

Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka jsou školy na zahájení školního roku dobře připravené. Jak řekl novinářům, návod k opatřením od ministerstev zdravotnictví a školství i testy na covid-19 dostaly včas. Nepředpokládá proto žádný velký problém.

Testování a další hygienická opatření proti covidu-19 mají podle vlády omezit šíření nákazy, aby se školy nemusely zavírat. Loni v září se po zahájení školního roku epidemie prudce zhoršila, takže v říjnu žáci museli přejít v celé ČR na výuku na dálku, na které strávili několik měsíců. Vládní i opoziční politici v uplynulých týdnech opakovali, že je potřeba opakování takové situace zabránit, a to kvůli vzdělávání i sociálnímu vývoji a psychice dětí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky škola, školní rok, základní škola, opatření, koronavirus, testy, COVID-19, Plzeňský kraj, rouška, epidemie, Robert Plaga, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez roušek, ale s testy. Desítky tisíc dětí v Plzeňském kraji se znovu vrátily do školních lavic  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.