Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Studenti na ZČU budou nově studovat filozofii pro umělou inteligenci

Dodatečné přijímací řízení do nově akreditovaného studijního programu Filozofie pro umělou inteligenci vyhlásila Fakulta filozofická Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Cílem nového interdisciplinárního programu je filozofické zkoumání proměn lidského myšlení a komunikace v kontextu technologického vývoje založeného na umělé inteligenci a strojovém učení.

Automatické rozpoznávání řeči, počítačové zpracování přirozeného jazyka, automatizace a digitalizace v oblasti průmyslu, to vše jsou technologie aktuálně ovlivňující životy jedinců i celé společnosti. Program bude propojovat filozofický výzkum s praktickými poznatky kybernetiky a informatiky. „Zvláštní pozornost budou studenti věnovat fenoménu umělé inteligence, který prostupuje všemi sférami lidského světa a zároveň je obestřen množstvím nerealistických představ a sporných očekávání,“ říká vedoucí katedry filozofie Ludmila Dostálová.

Studijní program, který připravila katedra filozofie Fakulty filozofické ve spolupráci s katedrou kybernetiky a katedrou informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd. Dvouletý studijní program Filozofie pro umělou inteligenci je zaměřen na současnou filozofii vědy a techniky a filozofii jazyka a mysli. Zasahuje ale také do informatiky a kybernetiky a takzvané kognitivní vědy, která využívá poznatků neurovědy, lingvistiky, psychologie nebo antropologie.

Absolventi budou schopni orientovat se v nových technologických trendech a kriticky reflektovat aktuální fenomény, jakými jsou strojové učení, neuronové sítě, automatické rozpoznávání řeči, počítačové zpracování přirozeného jazyka, kyberprostor, virtuální  a rozšířená realita, inteligentní řídicí systémy či Průmysl 4.0. Budou tak připraveni uplatnit se v interdisciplinárních týmech zabývajících se aplikovaným výzkumem a experimentálním vývojem v oblasti umělé inteligence a nových technologií, a to v komerční i akademické oblasti.  

Ohodnoť článek

Foto Gerd Altmann / Pixabay.com

Štítky umělá inteligence, ZČU, studijní program, fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných věd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti na ZČU budou nově studovat filozofii pro umělou inteligenci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.