Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ovládat počítač pouhou myšlenkou? Vědci z Plzně představují svůj unikátní projekt

Festival Týden mozku, který se kvůli koronaviru koná on-line a potrvá až do 21. března. Program přináší přednášky o spánkové medicíně nebo chemii a možném využití psychedelik či trénink paměti. Svým dílem přispějí i vědci ze Západočeské univerzity (ZČU), kteří v rámci přednášek představí unikátní projekt BASIL neboli systém ovládání počítače mozkem.

Jak ovládat počítač pouhou myšlenkou? To je otázka, na kterou v rámci série popularizačních přednášek odpoví studenti ZČU v Plzni. Něco mále vám ale už prozradit můžeme. Projekt má za cíl pomoci nesoběstačným lidem vyjádřit jejich základní potřeby a získat alespoň omezenou kontrolu nad domácností.

„Smyslem projektu je pomoci lidem, kterým sice nefunguje tělo, ale jejich mozek pracuje stále dobře. Většinou leží, nemohou mluvit, hýbat se, a mozek je tak jejich jediným komunikačním nástrojem,“ vysvětluje za katedru informatiky a výpočetní techniky řešitel projektu Roman Mouček.

Součástí prototypu systému BASIL, založeného na snímání mozkových vln, je čepice s několika elektrodami, kterou má člověk na hlavě.

„Člověk, odkázaný pouze na činnost mozku, má například hlad nebo žízeň, je mu horko, zima, potřebuje na toaletu. A my se to jinak, než z jeho mozkových vln nedozvíme. Součástí prototypu je proto i scénář s obrázky, které reprezentují tu věc nebo aktivitu, kterou člověk právě chce či potřebuje provést. Potřebuje například rozsvítit světlo, a tak si vybere obrázek lampy a soustředí se na něj, zatímco elektrody snímají aktivitu jeho mozku,“ popisuje Roman Mouček.

Bližší detaily a mnohé další se mohou lidé dozvědět na právě běžícím festivalu Týden mozku. Ten představuje široké veřejnosti nejnovější trendy ve výzkumu mozku a neurovědách. Tuto akci inicioval už v roce 1998 neurovědec Josef Syka. Všechny přednášky budou lidé moci sledovat na facebooku festivalu a YouTube kanálu AV ČR, v plánu jsou i on-line diskuse.

On-line workshop trénování paměti a efektivních metod učení

Součástí Týdne mozku bude i doprovodný program, který nabídne například on-line workshop trénování paměti a efektivních metod učení i procvičování mozku pro předškoláky. Lidé budou moci skrze vituální prohlídku nahlédnout do špičkových laboratoří v brněnském výzkumném centru CEITEC. Další přednášky budou třeba o výzkumu Alzheimerovy choroby, chemii psychedelických látek i možnostech jejich využití v psychiatrické praxi, nebo diagnostice a léčbě mozkových nádorů.

Bližší detaily a mnohé další se mohou lidé dozvědět na právě běžícím festivalu Týden mozku. Ten představuje široké veřejnosti nejnovější trendy ve výzkumu mozku a neurovědách. Tuto akci inicioval už v roce 1998 neurovědec Josef Syka. Akci pořádá Akademie věd ve spolupráci s Ústavem experimentální medicíny AV a Českou společností pro neurovědy. Festival je součástí celosvětové kampaně Brain Awareness Week

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZČU

Štítky Týden mozku, výzkum, přednášky, věda, ZČU, paměť, projekt, počítač, přednáška, Západočeská univerzita v Plzni, Plzeň, Josef Syka, Akademie věd České republiky, Ústav experimentální medicíny Akademie věd České republiky, CEITEC, Česká společnost pro neurov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ovládat počítač pouhou myšlenkou? Vědci z Plzně představují svůj unikátní projekt  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.