Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na Západočeské univerzitě můžete sportovat s podporou programu UNIS

PR článek

Běžkyně Tereza Hrochová, házenkáři A-týmu plzeňského Talentu Ondřej Šafránek, Tomáš Nejdl, Jan Chmelík, Filip Herajt a mnoho dalších talentovaných a úspěšných sportovců, ti všichni jsou studenty Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Chtějí budovat svoji sportovní kariéru, ale pro svoji budoucnost považují za důležité také studium.

Pokud své vysokoškolské studium vidíte podobně, měli byste vědět, že vaše představa se může stát skutečností. Právě pro vás je tu totiž program UNIS. S cílem podpořit duální kariéru vysokoškolských sportovců ho v roce 2020 odstartovalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR prostřednictvím svého sportovního centra Victoria VSC. Projekt studentům vytváří takové podmínky, aby mohli plnit náročné studijní požadavky a zároveň se věnovat sportovní přípravě a účastnit se závodů.

 „Program UNIS pomáhá studentům, aby místo času stráveného na brigádě mohli trénovat a studovat,“ přibližuje Václav Salcman z Centra tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické, která na ZČU projekt koordinuje. Doplňuje, že finanční podpora se pohybuje od pěti do patnácti tisíc korun, podle toho, do které z pěti stanovených výkonnostních kategorií student patří.

„Přiznám se, že stipendium je pro mě zásadní pomocí,“ říká vrcholová paraplavkyně Vendula Dušková z Fakulty zdravotnických studií ZČU, několikanásobná vítězka mistrovství ČR a úspěšná účastnice mistrovství světa. Vendula splňuje kritéria kategorie A, a každý měsíc tak dostává stipendium v nejvyšší možné výši. Stejně je na tom většina studentů ZČU, kteří mohou podporu programu UNIS využívat.

Stipendia přitom nejsou jediná pomoc. Studentům jsou k dispozici asistenti, kteří jsou jejich prostředníky v komunikaci s trenéry a učiteli. Mladí sportovci mohou využívat také poradenství v oblasti sportovní medicíny a diagnostiky, fyzioterapie, rehabilitace nebo sportovní psychologie.

 „Studenti-sportovci jsou nadaní mladí lidé, kteří vědí, že zadarmo nic nedostanou, a jsou zvyklí zamakat. Obstát ve sportu na nejvyšší výkonnostní úrovni a zároveň studovat, není nic jednoduchého. I proto jsme na ZČU rádi, když můžeme sportovce v jejich aktivitách podpořit. Program UNIS tyto možnosti zásadně zlepšil,“ hodnotí Václav Salcman ze ZČU. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Západočeská univerzita v Plzni, program UNIS, sport, studium, Univerzitní centrum na Špicberkách, Tereza Hrochová, Jan Chmelík, Česko, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Vendula Dušková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Západočeské univerzitě můžete sportovat s podporou programu UNIS  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.