Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prvňáci a druháci by se mohli vrátit do škol 18. listopadu, prohlásil dnes Babiš

, aktualizováno 11. listopadu 2020, 18:20

Pokud se bude epidemie koronaviru vyvíjet jako dosud, mohli by se žáci prvních a druhých tříd vrátit do škol 18. listopadu. České televizi to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr školství Robert Plaga (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) svolali na dnešek k návratu dětí do škol tiskovou konferenci.

Téměř všechny školy jsou v Česku uzavřeny od 14. října, žáci se učí na dálku. Podle odborníků je ale hlavně pro nejmladší děti distanční výuka dlouhodobě nevhodná. Nadále fungují mateřské školy a školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb, policistů, hasičů a dalších profesí nezbytných pro chod státu.

Rychlost šíření nákazy v Česku v posledních dnech sice zvolňuje, spolu s tím stagnuje počet hospitalizovaných. Nadále vysoké jsou počty zemřelých. Situace je podle politiků i odborníků stále velmi vážná, vyžaduje dodržovat všechna omezení a dál omezovat hlavně kontakty s ostatními. Ministerstvo zdravotnictví připravuje model pro uvolňování či zpřísňování opatření, která by měla být navázána na pět úrovní rizika. Termín návratu dětí do škol má vycházet z připravovaného modelu.

Nejdříve první a druhé třídy, pak spceiální školy a závěrečné ročníky základních a středních

Plaga už dříve hovořil o tom, že prioritou je návrat prvních a druhých ročníků základních škol, následně obnovení provozu speciálních škol a otevření závěrečných ročníků základních a středních škol. Dosud nechtěl stejně jako Blatný oznamovat konkrétní datum. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dříve sliboval návrat žáků prvního stupně na základní školy od 2. listopadu, nakonec ale vláda tento termín musela odvolat.

V úterý přibylo v České republice 9016 nových případů, což je zhruba o tři tisíce méně než ve stejný den před týdnem. Počet úmrtí s koronavirem se od úterního večera zvýšil o 60, od začátku epidemie tak zemřelo 5323 lidí. Aktuálně nakažených je 147 tisíc, většina s lehkým průběhem nemoci.

Částečné otevření škol ředitelé i odboráři vítají, problémem prý budou roušky

Zástupci Asociace ředitelů základních škol a školských odborů uvítali dnešní oznámení ministra školství Roberta Plagy, podle kterého se žáci prvních a druhých tříd vrátí příští středu do lavic. Za nejvíc problematické považují povinné roušky ve výuce. I to se podle nich ale zvládne. Předseda spolku Pedagogická komora Radek Sárközi označil rozhodnutí o návratu dětí za unáhlené.

Předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý dnes novinářům řekl, že přípravy na návrat prvňáků a druháků budou jednoduché. Důvodem je podle něj i to, že se třídy nebudou dělit na menší kolektivy jako na jaře. "My tak nepotřebujeme vlastně vůbec žádná speciální opatření," uvedl. Bývalý viceprezident asociace Pravoslav Němeček, který řídí Základní školu Vltava v Českých Budějovicích, označil návrat dětí do škol za rozumný krok. Za dobrou zprávu považuje také právě to, že se třídní kolektivy nebudou dělit do menších skupin.

S Černým se Němeček shodl na tom, že problematické bude možná celodenní nošení roušek. V září a na začátku října je první stupeň musel nosit jen na chodbách, teď budou povinné i ve třídách. Oba ale věří, že to nakonec všichni vydrží. "I v okolních zemích, kde se stále učí, tak se velmi často teď v rouškách učí i malé děti, a když to zvládnou malé děti v jiných zemích, tak to asi zvládnou i u nás," řekl Černý.

Spotřeba ochranných pomůcek ve školách podle něj bude nyní s ohledem na malý počet tříd relativně malá. "Většina škol má také zásoby z předchozího období," řekl.

Se znovuotevřením škol pro nejmladší školáky souhlasí také šéf školských odborů František Dobšík. Stát by se ale podle něj měl postarat o ochranné pomůcky pro zaměstnance. Za dobré gesto by považoval, kdyby školy dostaly od státu ještě aspoň deset respirátorů na každého pracovníka jako na začátku října. Podobně se vyjádřil i šéf spolku Pedagogická komora. "Ředitelé škol by určitě ocenili, kdyby jim stát dodal nanoroušky, které na rozdíl od běžných roušek chrání i toho, kdo je nosí," řekl.

Podle Sárköziho je návrat dětí do škol unáhlený. "Počet pozitivně testovaných je nyní obdobný, jaký byl, když se školy před měsícem zavíraly," upozornil. Vláda podle něj měla nejdřív zveřejnit plán postupného otevírání škol a předložit ho k veřejné diskusi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, školy, uzavření, otevření, babiš, ANO 2011, Andrej Babiš, Robert Plaga, Jan Blatný, pandemie covidu-19, základní škola, Česká televize, Česko, rouška, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvňáci a druháci by se mohli vrátit do škol 18. listopadu, prohlásil dnes Babiš  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.