Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Fakulta zdravotnických studií ZČU otevře v Chebu dva nové obory

Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) chce otevřít v novém akademickém roce 2020/2021 v Chebu bakalářské prezenční studium oborů fyzioterapie a všeobecná sestra. Dohodli se na tom hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO) s rektorem ZČU Miroslavem Holečkem a děkanem fakulty Lukášem Štichem. Univerzita teď bude jednat s Národním akreditačním úřadem o navýšení počtu studentů pro svoji pobočku v Chebu. Novinářům to řekl rektor a hejtmanka. ZČU už má v Chebu pobočku ekonomické fakulty.

Kromě fyzioterapeutů a sester chybějí regionu radiologové, kteří by tam mohli v budoucnu také studovat. Se ZČU by kraj mohl propojit také činnost nově založeného Institutu lázeňství a balneologie. Novým oborům by poskytla potřebné zázemí pro praxi Karlovarská krajská nemocnice.

"Do 15. července bychom od pana děkana měli dostat rozvahu, jaké bude zapotřebí materiální i personální vybavení pro působení fakulty v Chebu, a na základě toho získáme i představu o potřebném finančním krytí," uvedla hejtmanka. Chce domluvit s ministry školství a zdravotnictví, aby měl kraj možnost získat finance na zajištění školy z programu Restart.

"Oboustranně prospěšná aktivita může v regionu zajistit tolik potřebné kvalifikované odborníky pro zdravotnictví a v budoucnu třeba i pro další obory, ale také přispět tím k rozvoji kraje i univerzity," řekl rektor ZČU Miroslav Holeček. Podle Šticha jde o příspěvek k řešení problematického nedostatku zdravotníků.

ZČU by se mohla propojit i s novým Institutem lázeňství a balneologie, který se má zabývat mimo jiné výzkumem účinků působení přírodních minerálních zdrojů a lázeňské léčby. "Mohl by využít odborné kapacity ZČU a navázat úzkou spolupráci s fakultami," řekla hejtmanka. Chce přesvědčit ministra školství Roberta Plagu (ANO), aby přijel do Karlovarského kraje a posoudil, jak kvalitní prostředí budova ZČU v Chebu studentům nabízí.

Rektor také potvrdil trvající zájem Fakulty strojní ZČU spolupracovat se skupinou BMW, která bude pro plánované zkušební centrum na Sokolovsku potřebovat vysokoškoláky v technických oborech. Ve Strategii regionálního rozvoje ČR je podpora plánovaného rozšíření pobočky v Chebu.

Autoři | Foto ZČU

Štítky ČR, školy, zdraví, vysoké, Plzeň, Cheb, Západočeská univerzita v Plzni, Miroslav Holeček, ANO 2011, Karlovarský kraj, Jana Mračková Vildumetzová, Karlovarská krajská nemocnice, BMW, Robert Plaga, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakulta zdravotnických studií ZČU otevře v Chebu dva nové obory  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.