Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kybernetici z Fakulty aplikovaných věd ZČU získali Cenu Technologické agentury ČR 2020

Tým vědců z katedry kybernetiky a výzkumného centra NTIS Fakulty aplikovaných věd (FAV) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) získal Cenu Technologické agentury ČR za rok 2020 v kategorii SPOLEČNOST. Ocenění získal projekt zaměřený na technologii vzdáleného titulkování živých televizních pořadů.

Oceněná technologie umožňuje lidem se sluchovým postižením získávat aktuální informace z televizního vysílání. Zda si projekt odnese také absolutní cenu Český nápad, o tom rozhodne veřejnost svým hlasováním na MALL.TV, a to do 4. listopadu.

Projekt Eliminace jazykových bariér handicapovaných diváků České televize II. řešili kybernetici FAV ve spolupráci s firmou SpeechTech v letech 2011 až 2016 pod vedením profesora Josefa Psutky. „Hlavním výsledkem byla technologie vzdáleného titulkování živých televizních pořadů, určená zejména pro sluchově postižené diváky České televize. Vyvinutou technologii využívá v současnosti firma SpeechTech ve spolupráci s řešiteli projektu ze ZČU při zajištění stálé služby pro Českou televizi,“ informovala mluvčí univerzity Šárka Stará.

Ročně je titulky opatřeno více než čtyři a půl tisíce hodin pořadů, a to zejména na kanálech ČT24, ČT sport a ČT1. Řešení přináší užitek desetitisícům diváků se sluchovým handicapem, kteří tak mají možnost získávat plnohodnotné informace z televizního vysílání, nezbytné obzvlášť v době koronavirové pandemie a s ní spojenými opatřeními. Službu živého titulkování využívají všichni diváci zcela bezplatně.

„Česká televize má vysoké nároky na kvalitu. Originální zvuk živého pořadu proto v reálném čase přemlouvá takzvaný stínový řečník, systém jeho slova automaticky převádí do textu, který se zobrazí v televizi ve formě titulků,“ popisuje titulkování Josef Psutka z FAV. Nejdůležitější podle Josefa Psutky je, že systém pomáhá lidem, kteří ho opravdu potřebují.

Kromě ocenění v kategorii Společnost, kde zvítězil projekt plzeňských kybernetiků, udělila Technologická agentura ČR další čtyři ceny, a to v kategoriích Business, Country for the Future, Governance a Partnerství. Jeden z oceněných projektů má zároveň šanci získat titul Český nápad.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZČU

Štítky Kybernetici ze ZČU, titulkování živých pořadů, ocenění, technologická agentura, Fakulta aplikovaných věd, Česko, projekt, Západočeská univerzita v Plzni, technologie, Česká televize, SpeechTech, Technologická agentura ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kybernetici z Fakulty aplikovaných věd ZČU získali Cenu Technologické agentury ČR 2020  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.