Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jaderný expert František Hezoučký z Fakulty strojní ZČU získal státní vyznamenání

Medaili Za zásluhy I. stupně, za zásluhy o stát v oblasti hospodářské, udělil u příležitosti státního svátku 28. října prezident Miloš Zeman bývalému řediteli Jaderné elektrárny Temelín Františku Hezoučkému, který na Západočeské univerzitě v Plzni přednáší na katedře energetických strojů a zařízení Fakulty strojní.

V ČR platí František Hezoučký platí za jednoho z předních jaderných expertů. Pracoval celý profesní život pro českou a slovenskou jadernou energetiku, a to od roku 1966, kdy jako čerstvý absolvent nastoupil do elektrárny v Jaslovských Bohunicích.

Podle proděkana Fakulty strojní ZČU Jana Zdebora, který je zároveň vedoucím oddělení jaderné energetiky katedry energetických strojů a zařízení, patří František Hezoučký rozhodně k oporám celého týmu. „Je to jediný člověk v České republice, jenž se zúčastnil spouštění všech českých i slovenských jaderných elektráren, a jeho zkušenosti jsou tedy nedocenitelné. Je skvělé, že se o ně může dělit s našimi studenty a předávat je tak dál,“ říká.

František Hezoučký získal v roce 2017 od rektora ZČU Miroslava Holečka pamětní medaili za dlouholetou významnou činnost pro ZČU, její rozvoj a spolupráci s vnějším prostředím včetně zahraničí.

Na Západočeské univerzitě se samozřejmě zapojuje také do tradičních Jaderných dnů. Akce, která přibližuje oblast využití jaderné energie zejména studentům středních a vysokých škol, se letos konala podesáté.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZČU

Štítky ZČU, jaderný expert, Medaile Za zásluhy, prezident, státní svátek, František Hezoučký, Západočeská univerzita v Plzni, Česko, Miloš Zeman, Jaderná elektrárna Temelín, Fakulta strojní Západočeské univerzity v Plzni, Miroslav Holeček, Jaslovské Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaderný expert František Hezoučký z Fakulty strojní ZČU získal státní vyznamenání  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.