Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Etičtí hackeři z celé ČR poměřili svoje schopnosti v oblasti kybernetické bezpečnosti

Ti nejlepší etičtí neboli bílí hackeři z celé České republiky se setkali v Plzni na letním soustředění speciální skupiny odborníků zaměřených na IT a kybernetickou bezpečnost. Specialisté ve věku do 25 let tvoří protipól klasických hackerů. Vyhledávají slabá místa v systému, ale nezneužívají je pro nelegální činnost, naopak na chyby upozorňují, aby mohly být včas odstraněny. Své schopnosti poměřili v Kybersoutěži.

Potřebné zázemí a podporu zajistil účastníkům prestižní akce, mezi nimiž nechyběli ani Západočeši, SIT Port Správy informačních technologií města Plzně, jehož pracovníci se zabývají rozvojem technické komunity a inovativních startupů.

„V Plzni se dlouhodobě věnujeme podpoře technického vzdělávání a snažíme se rozvíjet studenty a mladé lidi v nejrůznějších oblastech spojených s moderními technologiemi. Konkrétně odvětví kybernetické bezpečnosti se stalo v posledních letech víc než zásadní a já jsem moc rád, že v Plzni dokážeme vytvořit prostor pro setkávání a zdokonalování dovedností budoucích špiček ve svém oboru,“ řekl primátor města Martin Baxa (ODS).

Do Plzně přijelo celkem 16 studentů středních a vysokých škol z celé republiky, šlo o nejúspěšnější účastníky kybernetické soutěže, ať už finalisty letošního ročníku, studenty, kteří v minulých ročnících uspěli, členy reprezentačního týmu nebo reprezentanty se zkušeností z evropských soutěží.

Letní soustředění začalo v Praze na ČVUT FEL, kde čekala na soutěžící řada aktivit a důležitý úkol – vyluštit šifru, díky které odhalili souřadnice plzeňského SIT Portu, kam se přesunuli plnit další zadání. Čekal na ně noční hackerský maraton s nejrůznějšími úkoly, od hackování sítí, kryptoanalýzy až po zranitelnost webů a tak dále. Úlohy, které soutěžící řeší, nepatří mezi lehké a skupinka, která přijela do Plzně, patří mezi elitu. 

„Pro představu, v loňském roce se do prvního kola přihlásilo více než 4500 osob, ze kterých po několika kolech do finále postoupilo 35 nejlepších. Naše zkušenosti ukazují, že jejich znalosti v oboru jsou na velmi vysoké úrovni a snadno se vyrovnají specialistům z praxe Tito mladí lidé mají obrovský potenciál a význam pro budoucnost, na kterou musíme být připraveni,“ vysvětlil Jaroslav Burčík, místopředseda a spoluzakladatel soutěže, jenž zároveň působí jako ředitel Centra pro kybernetickou bezpečnost Českého vysokého učení technického v Praze.

Kybersoutěž, již pořádá nezisková organizace AFCEA, je aktivitou, kde studenti z celé České republiky poměřují své znalosti a dovednosti v oblasti kybernetické bezpečnosti. Soutěžní klání vzniklo jako reakce na nedostatek odborníků v této oblasti a zaměřuje se na šíření osvěty a rozvoj talentů v oboru již od základních škol. Odborníků na kybernetickou bezpečnost je totiž celosvětově nedostatek, přičemž oblast informačních systémů a sítí se velice dynamicky vyvíjí a zároveň roste počet nástrojů, pomocí kterých lze škodit či získávat data.

Jedním z top členů hackerského spolku, kteří již reprezentovali Českou republiku na evropské úrovni, je i dvacetiletý Západočech David Žahour. Podle něj každý, kdo se dostane do nejlepšího výběru, musí splnit velmi přísná kritéria.

„Nejde jen o znalosti v oboru, ty samy o sobě nestačí. V rámci letních soustředění procházíme speciálním výcvikem, kde organizace jako ministerstvo obrany nebo BIS zkoumají náš psychologický profil. Je důležité, jak reagujeme a jestli se chováme jako týmoví hráči. Až kombinace znalostí a osobnostních rysů je vstupenkou dál. Z hlediska sdílení zkušeností a rozvoje dovedností je pro mě členství v této kyber komunitě naprosto zásadní, navzájem se posouváme kupředu. A samozřejmě mě těší, že se aktivity organizace propojují s Plzní, konkrétně SIT Portem, se kterým taktéž spolupracuji,“ vysvětlil David Žahour.

„Kluci jsou neuvěřitelní, to, co dokážou, je obdivuhodné, a přitom stojí teprve na začátku své kariéry. Jsem velice rád, že jsme navázali s organizátory soutěže spolupráci, kterou bychom chtěli rozvíjet i do budoucna. Už nyní začínáme jednat o možnosti uspořádání finále Kybersoutěže v roce 2022 právě v západočeské metropoli,“ doplnil ředitel úseku SIT Port Správy informačních technologií města Plzně Tomáš Cholinský.​

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky etičtí hackeři, bílí hackeři, Kybersoutěž, kybernetická bezpečnost, Plzeň, Česko, hacker, soutěž, ODS, České vysoké učení technické v Praze, Bezpečnostní informační služba, Ministerstvo obrany České republiky, Fakulta elektrotechnická ČVUT, Martin Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Etičtí hackeři z celé ČR poměřili svoje schopnosti v oblasti kybernetické bezpečnosti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.