Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jaroslav Šefránek: Pokud jste pracovití a máte cíl, dokážete se v zahraniční konkurenci prosadit

PR článek

Nebát se… Nebát se dělat chyby, naopak je vnímat jako příležitost ke zlepšení. Přesně to doporučuje Jaroslav Šefránek všem studentům, kteří přemýšlí nad zahraniční stáží. Ví, o čem mluví. Sám se před více než šesti lety vydal do Dubaje. Ačkoliv počítal s ročním pobytem, nakonec zde působí dodnes.

Jak jste se dostal do Dubaje?

Na začátku byla touha po poznání. Po magisterském studiu jsem požádal o spolupráci organizaci AISES. Z množství nabídek, které jsem dostal, jsem se rozhodoval mezi stáží v Porto Alegre a Dubaji. Nakonec u mě vyhrála nabídka z Dubaje. Stáž měla trvat jeden rok, ale pobyt jsem si trochu prodloužil… a jsem tu dodnes. Pracuji u mezinárodní firmy jako produktový manažer. Mám na starosti celý střední Východ.

A jaká byla cesta od stáže k dnešnímu zaměstnání?

Jak to u velkých firem bývá, na pracovní pozici se přihlásí stovky uchazečů. ATS pak automaticky vytřídí dle kritérií vhodné adepty a životopisy ohodnotí scorem k manuálnímu vyhodnocení HR. Měl jsem to štěstí, že jsem byl v jednom případě doporučen a ve druhém osloven.

Dubaj je krásné město… Jedna věc je ale ho navštívit jako turista, druhá v něm žít. Jací jsou tamní lidé?

Dubaj lze do češtiny přeložit jako místo srazu. Místo, kde se střetávají kultury a kde si zároveň zachovávají svou identitu, zvyky a náboženství. 15 procent obyvatel jsou Emiráťané, zbytek pak tvoří cizinci, kteří přišli za prací. Ať už se v Dubaji vydáte kamkoliv, všude se domluvíte angličtinou. Vaši kolegové v práci jsou z různých zemí světa, nacházet shodu a společná řešení s lidmi z diametrálně odlišných kultur má svůj půvab.

Je možné se v takové konkurenci prosadit?

Statisticky zde pracuje kolem 200 národností, takže tu není o talenty nouze. I přes takovou konkurenci se člověk dokáže prosadit, pokud je pracovitý a má cíl. Věřím, že pracovat a žít v zahraničí má však hlubší smysl, než si jen dokázat, že se umíte prosadit. V první řadě vás to vytrhne z vaší komfortní zóny, ze všední reality. Lépe poznáte sebe a prostředí kolem vás.

Řada studentů stále váhá, zda se již během studií vypravit do světa. Někdo má strach třeba z jazykové bariéry… Jak to vidíte vy? Co byste jim doporučil?

Nebát se. Nebojte se dělat chyby a snažte se je vnímat jako příležitost ke zlepšení. Pokud při studiích nebo jako absolvent nemáte nějaké závazky, vyrazte ven. V nejhorším z toho bude jen hezká dovolená. Úroveň znalosti jazyka je jedním z faktorů, které by měl student posoudit. Záleží, jaké jsou jeho pracovní ambice. Různá zaměstnání vyžadují různou úroveň jazyka.

A jak jsou v Dubaji vnímáni Češi?

Jako kvalitní pracovníci. Pracuji u firmy, která po světě zaměstnává 132 tisíc lidí, a české pobočky patří k úspěšným. Ačkoliv jsme malý národ, máme spoustu talentů.

Setkáváte se i s Čechy na vyšších pozicích?

Ano, docela často. V rámci firemní komunikace, ale i ve vztahu k obchodu.

Jak vzpomínáte na studia na VŠTE? Udržujete, alespoň na dálku, kontakt s některými bývalými spolužáky?

Na VŠTE jsem nastoupil před 13 lety, krátce po jejím otevření. Vše bylo v začátcích, v čemž bylo kouzlo. Za ty roky se škola změnila k nepoznání. Sešel se tým schopných lidí, kteří VŠTE vystřelili mezi přední vzdělávací instituce v regionu. Škola mě zasvětila do tajů ekonomie, ale kromě vzdělávací funkce plnila i funkci sociální. Pořádaly se různé akce, výlety a exkurze. Rád na to období vzpomínám a s některými spolužáky jsem v kontaktu dodnes.

Vracíte se do Čech?

Čechy jsou domov. Aspoň dvakrát ročně lítám za svými nejbližšími na dovolenou do Strakonic. Jednou se určitě vrátím a přispěji s tím, co jsem se venku naučil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky stáž v Dubaji, Projektové a inovační centrum VŠTE, studium, studium na VŠTE, Dubaj, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Česko, Porto Alegre, Střední východ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Šefránek: Pokud jste pracovití a máte cíl, dokážete se v zahraniční konkurenci prosadit  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.