Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

SmartCAMPUS ZČU využívá pokročilejší cloudový systém, využít ho mohou i firmy

Zcela novou a vyspělejší verzi cloudu pro sběr, ukládání a zpracování dat využívá nově celouniverzitní projekt Západočeské univerzity SmartCAMPUS. Ten funguje na ZČU už od roku 2018. Teď získal novou verzi cloudového systému, který je nainstalovaný na serverech ZČU. 

„SmartCAMPUS umožní zpracovat, uložit a vizualizovat tisíce dat za vteřinu a primárně bude sloužit pro sběr dat, a to nejen z IoT systémů, které se postupně instalují v univerzitním kampusu,“ vysvětluje význam nového cloudu Petr Kašpar z katedry technologií a měření Fakulty elektrotechnické ZČU, která  projekt SmartCAMPUS iniciovala. V současné době se na něm podílí všech devět fakult ZČU, včetně výzkumných center technických fakult, výzkumné centrum NTC i další pracoviště servisního charakteru.

Původní cloudový systém, tedy úložiště pro příjem, ukládání a zpracování dat z různých zdrojů, byl ve spolupráci s Technologickým centrem Písek vytvořen na ZČU už v roce 2017. Ještě předtím musela být v kampusu instalována síť pro internet věcí LoRaWAN.

Nyní má ZČU k dispozici novou verzi cloudu a získaná data může zpracovávat efektivněji, ať už jde  například o data z parkovacích senzorů umístěných na parkovišti před Fakultou elektrotechnickou, z průjezdových senzorů, které na parkoviště byly v rámci diplomové práce instalovány na jaře, nebo v budoucnu data z plánovaných senzorů pro měření teploty a vlhkosti, jejichž pouzdra navrhli studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

„Projekt SmartCAMPUS dává příležitost firmám vyzkoušet svá chytrá řešení v malém měřítku a získat zpětnou vazbu, jak jejich technologie fungují, zda a za jakých podmínek jsou kompatibilní s jinými systémy a další užitečné informace. Možnost otestovat chytrá řešení a využít radu odborníků mají také města, která chtějí být smart,“ říká mluvčí univerzity Šárka Stará.   

Významný přínos má projekt především pro samotnou univerzitu. Zaměstnanci a hlavně studenti se díky němu mohou v praxi seznámit s nejnovějšími technologiemi a mohou spolupracovat na jejich dalším vývoji. Propojuje také lidi z praxe a z akademické sféry ke vzájemné spolupráci v mnoha dalších oblastech, což následně vede k transferu jejich znalostí.

Ohodnoť článek

Foto ZČU

Štítky ZČU, cloud, nové technologie, Západočeská univerzita, projekty, firmy, Západočeská univerzita v Plzni, projekt, technologie, Petr Kašpar, Technologické centrum Písek, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SmartCAMPUS ZČU využívá pokročilejší cloudový systém, využít ho mohou i firmy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.