Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Školky začnou v Plzni fungovat od 25. května, děti by měly mít roušku i když není povinná

Společně se základními školami se od pondělí 25. května 2020 otevřou v Plzni i městské mateřské školy. Město bude tento zjišťovat, jaký bude zájem ze strany rodičů umístit děti do školek. V případě mateřských škol není pevně stanoven maximální počet dětí v jedné skupině.  

„Provoz bude fungovat v omezeném režimu a za přísných hygienických opatření. Jeho pravidla vycházejí z metodiky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.  Apelujeme tedy na rodiče, aby si pokud možno ponechali své děti doma a do mateřské školy je dali jen v nezbytně nutných případech,“ informovala radní pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO).

Nošení roušek dětem od dvou do sedmi let v mateřských školách vláda nenařídila. Nicméně už teď ředitelé školek žádají rodiče, aby jejich děti nosily roušky i ve školce. Tímto způsobem by měly chránit i pedagogy, kteří jsou mnohdy již ve vyšším věku a patří proto do rizikové skupiny osob ohrožené nákazou koronavirem.

„Do konce tohoto týdne děláme mezi rodiči poptávku, abychom znali počet žáků v mateřských školách, abychom mohli provoz personálně zajistit. Budeme se saozřejmě snažit uspokojit všechny rodiče, kteří projeví zájem,“ uvedla radní Kantorová. Primátor Martin Baxa (ODS) poznamenal, že na rozdíl od základní škol u těch mateřských překvapivě neplatí maximální počet 15 dětí umístěných do jedné skupiny. „Nicméně bylo by určitě špatně, pokud by jich tam mělo být třeba 30,“ dodal primátor.

V mateřských školách se jinak budou striktně dodržovat hygienická pravidla, nebudou probíhat edukativní programy v plném rozsahu, děti se budou co nejvíce pohybovat venku, častěji se také bude větrat. Radní připomněla, že město zajistilo mateřským školám ochranné prostředky, jako jsou například bezkontaktní teploměry pro případné měření teploty dětem při příznacích respiračního onemocnění, jednorázové rukavice, mýdla či dostatek úklidových prostředků s dezinfekčním účinkem.

Nelze ovšem vyloučit, že vláda ještě do 25. května upraví podmínky pro provoz základních i mateřských škol.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky mateřské školky, město Plzeň, karanténa, otevření, koronavirus, roušky, mateřská škola, Plzeň, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, ANO 2011, Česko, Martin Baxa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školky začnou v Plzni fungovat od 25. května, děti by měly mít roušku i když není povinná  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.