Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Základní škola se může pyšnit jednou z největších zelených střech. Město vyšla její rekonstrukce na 49 milionů

Zelené střechy jsou v Plzni fenomén a jedna z největších teď nově zdobí 4. ZŠ v Kralovické ulici. Zelená střecha o rozloze více než 4000 metrů čtverečních se rozkládá na třech objektech školy, tedy na hlavní školní budově, jídelně a na tělocvičně. Důvodem rekonstrukce byl havarijní stav střech. Jde o stavbu za více než 49 milionů korun. Teď už jen třeba pár dní počkat, než se střecha pořádně zazelená.

„Cílem je zlepšit kvalitu našeho života, s čímž nám zelené střechy ve městě bezpochyby pomáhají. Kromě toho, že absorbují oxid uhličitý z ovzduší, přirozenou izolací snižují náklady na energie a pomáhají se zadržováním vody. Střecha na budovách 4. ZŠ patří mezi největší zelené střechy v Plzni a já věřím, že v tomto trendu budeme pokračovat i v budoucnu,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Podle prvního náměstka primátora Pavla Bosáka (Piráti) se jedná o polointenzivní zelenou střechu, tedy takovou, která nevyžaduje náročnou údržbu. „Jsou na ní vysázeny stovky květin, umístěné včelí úly a na budově jídelny také meteostanice. Ta monitoruje množství dešťových srážek, které jsou následně akumulovány v dešťové jímce,“ informoval Pavel Bosák.

Data z meteostanice poslouží k výuce žáků. „Stanice sleduje klasické meteorologické veličiny jako teplotu, tlak, vlhkost, rychlost a směr větru, se kterými budou moci učitelé pracovat například v hodinách fyziky nebo matematiky a děti se díky tomu blíže seznámí s tím, jak obor předpovědi počasí funguje,“ popsala náměstkyně primátora pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO). Připomněla rovněž, že zelené střechy ukazují nové trendy v architektuře a zlepšují prostředí školy a její okolí.

Součástí projektu bylo také položení nové střešní krytiny na pultovou střechu nad jídelnou o výměře 540 metrů čtverečních. Plocha zelené střechy nad tělocvičnou činí 707 m2, nad školní budovou 2762 m2 a nad jídelnou 586 čtverečních metrů.

Ohodnoť článek

Foto Martin Pecuch, magistrát města Plzně

Štítky zelená střecha, oprava střechy, střecha školy, školní budova, největší zelená střecha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základní škola se může pyšnit jednou z největších zelených střech. Město vyšla její rekonstrukce na 49 milionů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.