Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tisícům ukrajinských uprchlíků i loni pomáhaly charity z Plzeňského kraje. V regionu žije přes 47 000 Ukrajinců

Tisícům lidí, kteří uprchli z Ukrajiny před válečným konfliktem, pomohly loni charity v plzeňské diecézi na území Plzeňského a Karlovarského kraje. Pracovníci charit pomáhali uprchlíkům při jednání na úřadech, s hledáním práce a bydlení, při výuce češtiny či s materiální pomocí.

"Během roku 2023 bylo charitami z diecéze poskytnuto odborné poradenství 1500 ukrajinským občanům a 10 500 lidem z Ukrajiny asistence při jednáních na úřadech a jiných institucích, jako jsou například zdravotnická či školská zařízení. Mezi příchozími z Ukrajiny pokračoval zájem o výuku češtiny, 583 z nich navštívilo některý z charitních kurzů, 170 ukrajinských občanů našlo díky pomoci z charity zaměstnání a 126 bylo zajištěno nebo zprostředkováno ubytování," uvedl mluvčí Diecézní charity Petr Šimek.

V roce 2022, kdy příliv uprchlíků začal, charity na západě Čech zajistily asistenční službu, tlumočení či doprovod pro více než 30 000 uprchlíků. Asi 650 Ukrajincům poskytla charitní poradna individuální odborné poradenství, téměř 400 uprchlíkům předloni charita pomohla s hledáním ubytování a 250 také s hledáním práce. Pro uprchlíky loni charity vydaly na západě Čech téměř 2400 balíčků potravin a hygieny. V roce 2022 pracovníci charit rozdali více než 15 000 příchozím jednou nebo opakovaně balíčky hygieny a více než 11 000 uprchlíkům také materiální pomoc, jako je ošacení, deky, potřeby na vaření a vybavení domácností.

Největší podíl pomoci měla i loni plzeňská charitní poradna pro cizince, která zároveň poskytuje asistenční služby na Odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Na aktivity poradny navazuje charitní Komunitní centrum pro ukrajinské uprchlíky a Asistenční centrum, které Ukrajincům pomáhá v nejrůznějších situacích včetně tlumočení a doprovodů.

Komunitní centrum loni navštívilo kolem 400 Ukrajinců. "Někteří do něj stále pravidelně docházejí, zdokonalují se v jazyce, navazují nové kontakty, poznávají českou společnost a kulturu, jiní dostali potřebnou podporu a žijí v Česku zdánlivě obyčejným životem, za nímž se skrývá trauma válečné hrozby, nebo se vrátili zpět do své okupované země," řekl Šimek.

Diecézní charita spolupracuje také s pravoslavným knězem Janem Polanským, který vozí pomoc na Ukrajinu. Ve čtyřech závozech z humanitárního skladu Polanský se spolupracovníky v roce 2023 do válkou zasažených oblastí odvezl 142 velkých pytlů dámského, pánského a dětského ošacení. Obsahem zásilek byly také dětské hračky a odrážedla a také dezinfekce, obvazy, berle a francouzské hole a další zdravotnický materiál darovaný českými hasiči.

K 31. prosinci žilo v Plzeňském kraji podle policie 78 307 cizinců, z toho bylo 47 594 Ukrajinců, tedy téměř 61 procent. K poslednímu dni roku 2022 bylo v kraji 51 667 Ukrajinců, téměř 64 procent všech cizinců. Na konci roku 2021, před začátkem války, představovali Ukrajinci 35 procent všech cizinců žijících v kraji. Policie evidovala v kraji 43 679 cizinců, z toho 15 353 Ukrajinců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky diecézní charita, pomoc uprchlíkům, uprchlíci z Ukrajiny, materiální pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisícům ukrajinských uprchlíků i loni pomáhaly charity z Plzeňského kraje. V regionu žije přes 47 000 Ukrajinců  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.