Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Novým spoluzakladatelem populárního Techmania Science Centra se stane Plzeňský kraj

Spoluzakladatelem Techmania Science Centra, moderního centra vědy a techniky, které působí v areálu plzeňské Škodovky se nově stává Plzeňský kraj. Druhým zůstane Škoda Investment ze skupiny Škoda. Oba chtějí rozvíjet zájem dětí a mládeže o technické obory. Kraj je dlouhodobě největším donátorem vzdělávací instituce, založené před 16 lety Škodovkou a Západočeskou univerzitou, za její historii do ní investoval 150 milionů Kč. 

"Jdeme do finále. Je tam shoda univerzity, Škody Investment a nás, jak si rozdělíme to spoluzakladatelství, a teď se dolaďují finální právní kroky. Univerzita má nějaké podmínky, které teď zapracováváme do nových zakladatelských smluv," uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Jde zejména o to, že se chce dále podílet na směřování Techmanie, protože výrazně spoluvytvářela současný model fungování. "Nadále tam bude mít (univerzita) odborný dohled a bude se podílet na vzdělávacích programech," řekl hejtman.

Novými zakladateli by byly Škoda Investment a Plzeňský kraj. Západočeská univerzita s tím podle hejtmana souhlasí, protože nebude muset do science centra dávat žádné peníze. Pokud podle něj půjde vše podle plánu, bude nový model partnerství schvalovat krajské zastupitelstvo 8. dubna.

Kraj dotuje Techmanii každoročně 14 miliony korun od roku 2019, kdy Plzeň snížila podporu z deseti na tři miliony korun. "Nechceme jen dávat peníze, ale chceme mít i nějaké rozhodovací pravomoce, tedy místo ve správní radě, abychom měli dohled na další směřování. Aby to bylo trvale moderní science centrum, které pomůže rozvoji technického vzdělávání," uvedl hejtman. Jednání trvala zhruba rok.

Podle hejtmana je ideální variantou, že spoluzakladateli budou dva největší donátoři - tedy kraj a Škoda Investment. Škodovka teď podle Špotáka vydala hodně peněz na opravu střechy, do níž zatéká, což by univerzita dát nemohla, podobně jako na plánovanou obnovu planetária. Oprava střechy přijde podle ředitele Techmanie Jiřího Královce asi na 40 milionů korun, dalších 25 až 40 milionů korun bude třeba investovat do obnovy planetária, kde se musí vyměnit lampové projektory za laserové nebo LED.

Techmanie podle Královce na dohodu zakladatelů čeká. "Budování expozice trvá dva až 2,5 roku a potřebujeme vědět aspoň tři čtyři roky, s jakými penězi můžeme počítat," řekl. Centrum plánuje expozice k chytrým technologiím a udržitelné společnosti z pohledu ekologického, energetického, dopravního a dalších. Loni ho navštívilo téměř 160 000 lidí. Techmanie se 60 zaměstnanci a desítkami lidí na výpomoc potřebuje na pravidelný provoz 55 až 60 milionů Kč a další peníze na údržbu a investice do expozic, což je každoročně deset až 15 milionů.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Techmania Science centrum Plzeň

Štítky Techmania Science Centrum, Techmania, nový spoluzakladatel, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým spoluzakladatelem populárního Techmania Science Centra se stane Plzeňský kraj  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.