Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nový pavilon základní školy za 200 milionů korun staví v Holýšově. Přeplněné zařízení navštěvuje 15 procent cizinců

Nový pavilon základní školy pro dalších 210 žáků staví město Holýšov na Plzeňsku. Včetně vybavení přijde téměř na 200 milionů Kč. V přeplněné škole, kam chodí 680 žáků, z toho asi 15 procent cizinců, musí učit v družině i ve všech volných prostorách. Ve městě s 5500 obyvateli přibývá mladých rodin. Přístavba bude dokončená letos v prosinci, od ledna začne vybavování za dalších 20 milionů.

"Vybrali jsme výbornou firmu, ale trápí nás, že jsme nedostali peníze z ministerstva školství. Splnili jsme vše, co se týká dotace, ale zůstali jsme třetí pod čarou. Dostali jsme jen 18,5 milionu," řekla místostarostka Hana Valachovičová (Pro Holýšov). Šlo o dotaci, kterou nevyužila jiná škola a ministerstvo tyto peníze přerozdělilo. "V jednání je další částka, jasno by mělo být za 14 dní," uvedla místostarostka.

Město, které zahájilo stavbu v prosinci 2022, už vydalo téměř 90 milionů Kč z ušetřených peněz. V letošním rozpočtu má 100 milionů Kč, přičemž výdaje celého města jsou plánované ve výši 250 milionů Kč. Pokud by Holýšov nedostal výraznou podporu od ministerstva, musel by kvůli dokončení školy buď zastavit investice anebo si vzít úvěr.

Celkové náklady na projekt 160 milionů Kč se zvýší, protože se změnila akustika a další parametry. "Od ledna 2025 začneme vybavovat sedm nových kmenových tříd, velký komunitní sál, odborné učebny a knihovnu," konstatovala místostarostka Valachovičová. Do školy chodí hodně cizinců různých národností. Ve městě i okolí se hodně staví. "Ze studie demografického vývoje vyšlo, že Holýšov a nejbližší okolí bude mít do 15 let o 2500 obyvatel víc," řekla. Developeři připravují bytové domy i parcely. Město nedávno prodalo 43 pozemků a na většině už jsou skoro hotové domky.

Holýšov otevře v květnu na bývalém tankodromu pumptrack, terénní okruh pro jízdu na kole, a in-line dráhu s parkovištěm, vše asi za deset milionů korun. "Už je to hotové, ale musíme udělat příjezdovou cestu a ještě chceme stihnout skateboardové hřiště," dodala místostarostka. Město chce plochu rozlehlého tankodromu, jehož většinu získalo po roce 2000 bezúplatně od armády, kompletně scelit. Vykupuje zbylé pozemky, letos bude pokračovat. Areál bude určený pro sport, rekreaci, ale také se tam přesunou zahrádky od trasy připravovaného železničního koridoru Plzeň - Domažlice - Německo.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Základní škola Holýšov

Štítky pavilon základní školy, přístavba školy, škola v Holýšově, přeplněná škola

Nový pavilon základní školy za 200 milionů korun staví v Holýšově. Přeplněné zařízení navštěvuje 15 procent cizinců  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.