Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Techmania Science centrum má získat od kraje dotaci ve výši 14 milionů korun

Přiklepnutí dotace ve výši 14 milionů korun schválili radní Plzeňského kraje společnosti Techmania Science centrum Plzeň. O přidělení dotace bude ještě rozhodovat zastupitelstvo kraje. Dotace je určena na provoz science centra v roce 2023.

„Do této činnosti spadá mimo péči o rozvoj a činnost výzkumné infrastruktury Science Learning Centra také výkon samostatné výzkumné činnosti, provozování expozic a planetária SLC, doprovodné programy spočívající ve výukových a tréninkových akcích, workshopech, festivalech, táborech a řadě dalších akcí, které cílí na širokou veřejnost a jejímž smyslem je šíření výzkumných výsledků a popularizace vědy,“ uvedla mluvčí kraje Helena Frintová.

Plzeňský kraj podpořil Techmania Science centrum Plzeň finanční dotací již v předchozích letech. „V roce 2019 požádal tehdejší ředitel společnosti o podporu. Plzeňský kraj poskytl proto Techmania Science Centru 14 milionů korun ročně. Šlo o dvouletou smlouvu, a to pro období 2020 a 2021. Spolupráce Plzeňského kraje a science centra pokračovala i v roce 2022, kdy společnost již s novým ředitelem obdržela opět 14 milionů. Na tuto spolupráci bychom rádi navázali i podporou pro rok letošní,“ říká náměstek hejtmana pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc.

Kraj teď vyjednává se Škodou Investment ze skupiny Škoda, že by od příštího roku vstoupil do Techmanie jako spoluzakladatel. „Nechceme jen dávat peníze, ale chceme mít i nějaké rozhodovací pravomoce, tedy místo ve správní radě, abychom měli také dohled na další směřování. Aby to bylo trvale moderní science centrum, které pomůže rozvoji technického vzdělávání," uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Jednání podle něj trvají tři čtvrtě roku a blíží se do finále. Kraj by se měl stát spoluzakladatelem, což by schvalovali v prosinci jeho zastupitelé. 

Techmanie podle ředitele Jiřího Královce na dohodu zakladatelů čeká. „Budování expozice trvá dva až 2,5 roku a potřebujeme vědět aspoň tři čtyři roky, s jakými penězi můžeme počítat. Pokud by došlo k dohodě zakladatelů s našimi největšími partnery, tak by nám to strašně ulehčilo život a umožnilo posunout se dál," dodal. Centrum plánuje příští a další rok expozice k chytrým technologiím, udržitelnému rozvoji a udržitelné společnosti z pohledu ekologického, energetického, dopravního a dalších.

Loni přišlo do science centra 125 000 návštěvníků, letos už 145 000, do konce roku by to mohlo být podle ředitele 155 000 až 160 000 lidí. Techmanie se 60 zaměstnanci a desítkami lidí na výpomoc potřebuje na pravidelný provoz 55 až 60 milionů Kč a další peníze na údržbu, investice do expozic, což je každoročně deset až 15 milionů.

„Oprava střechy nás bude stát asi 40 milionů korun, bude třeba investovat do obnovy planetária 25 až 40 milionů korun, kde se musí vyměnit lampové projektory za laserové nebo LED," uvedl Královec. Prvních 40 procent střechy za 15 milionů už se opravuje, zbytek bude příští rok. Od Škody Investment a od dalších firem ze skupiny Škoda má Techmanie letos slíbeno 21,5 milionu Kč, což je první velký příspěvek po dlouhé době. Další dva roky by měly dávat po 15 milionech Kč a diskutuje se o podpoře v následujících letech.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Techmania Science centrum Plzeň

Štítky Techmania, Plzeňský kraj, science centrum, dotace pro Techmanii

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Techmania Science centrum má získat od kraje dotaci ve výši 14 milionů korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.