Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Od září nastoupí do základních škol v Plzni 1847 prvňáčků, více než loni

K novému školnímu roku je v Plzni hlášeno bezmála 16 000 žáků v 26 městských základních školách. Z toho má být 1847 prvňáků, meziročně o 66 více. Je to dáno tím, že nastupuje silnější populační ročník i tím, že do prvních tříd byly zapsány také děti běženců z Ukrajiny. Do stavebních a investiční akcí na svých základní škol vydá letos město opět desítky milionů korun.

Skutečné počty žáků budou upřesněny v září. „Z celkového počtu žáků plzeňských základních škol má být 1446 dětí z Ukrajiny. Počet je však jen orientační," informovala mluvčí města Eva Barborková. Počet dětí na plzeňských ZŠ roste od roku 2015 meziročně o 150 až 300.

Město každoročně využívá letní prázdniny pro opravy školních budov a sportovišť. „K největším patří zahájení výstavby sportovní haly na 20. základní škole v Brojově ulici, jejíž náklady jsou vyčísleny na 37 milionů korun a hotová by měla být v srpnu 2024," řekla  mluvčí. V okrajové části Litice na odloučeném pracovišti 26. ZŠ rekonstruují druhé patro budovy za deset milionů korun, které dokončí v říjnu. „Umožní to využívat dalších pět učeben školy jak pro odborné, tak pro kmenové třídy," uvedla. Na 15. ZŠ v ulici Terezie Brzkové budují nové hřiště pro školní družinu v ceně 4,5 milionu Kč a v tělocvičně tam pokračuje výměna výplní oken za 3,3 milionu.

Na 28. ZŠ v Rodinné ulici modernizují vjezdy do areálu a prostranství před školou za 6,6 milionu Kč. Stavba významně přispěje k bezpečnějšímu vstupu žáků do budovy školy. Na 2. ZŠ ve Schwarzově ulici rekonstruují podlahy a vzduchotechniku ve školní kuchyni zhruba za 4,2 milionu Kč. Za 3,6 miliony Kč opraví město povrch atletické dráhy v 33. ZŠ v ulici Terezie Brzkové. Dráha už byla značně poškozená a části povrchu už byly zcela znehodnocené. Nový povrch umožní plné využití i pro žáky začleněné do fotbalové akademie, která při škole funguje. Na 4. ZŠ v Kralovické ulici opravují za dva miliony korun stěny tělocvičny a pokračují úpravy pavilonu stravování za 2,4 milionu Kč. Na 21. ZŠ ve Slovanské aleji opravují střechu za 2,1 milionu a za 1,4 milionu tam rekonstruují vzduchotechniku ve školní kuchyni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky počty dětí na školách, základní škola, začátek školního roku, prvňáčci, děti běženců

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od září nastoupí do základních škol v Plzni 1847 prvňáčků, více než loni  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.