Počasí dnes23 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Přes 27 tisíc absolventů už vychovala Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni. Letos slaví 75 let od založení

Tři čtvrtě století už existuje Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni (ZČU), která si letos připomíná významné výročí. Od roku 1948, kdy byla původně jako pobočka Univerzity Karlovy založena, uplyne v září 75 let. Fakulta je zároveň nejstarší a co do počtu studujících největší fakultou ZČU. Vychovala zhruba 27 tisíc absolventek a absolventů.

„I výše uvedený hrubý odhad počtu absolventů ukazuje, jaký význam má dlouhodobě naše fakulta pro vzdělávání v celém západočeském regionu. Podle mého názoru je třeba i zdůraznit, jak široké portfolio oborů, tedy aprobací učitelů, plzeňská pedagogická fakulta poskytuje,“ říká děkan Pavel Mentlík. Fakulta zastřešuje celkem 17 základních oborových směrů, v nichž vychovává budoucí učitele mateřských, základních a středních škol. Jedná se jak o přírodovědné, humanitní nebo umělecké, tak o sportovně a jazykově zaměřené směry.

Pro letošní významný rok připravila fakulta řadu akcí určených současným i budoucím studentům a studentkám, absolventům i absolventkám, zaměstnancům, zaměstnankyním i široké veřejnosti. Podívají se díky nim nejen do minulosti fakulty, ale také na současné trendy a budoucnost vzdělávání učitelů i vzdělávání jako takového. Aktuálně je ve vstupních prostorách fakultních budov ve Veleslavínově ulici a na Klatovské třídě k vidění výstava o pedagogické, publikační a vědecké činnosti jednotlivých kateder.

Letní měsíce věnuje fakulta především dětem. Ve spolupráci s fakultním spolkem Přestávka připravuje například na týden od 17. do 21. července příměstský tábor Letní fakulta čar a kouzel. Jeho program bude zahrnovat nejen běžně vyučované předměty od jazyků přes tělocvik, přírodovědné a humanitní obory až po výtvarnou a hudební výchovu, ale také mnoho volnočasových aktivit.

Konferenci Proměny vzdělávání chystá fakulta na začátek dalšího akademického roku. „Uskuteční se 15. září a budeme se při ní věnovat inovacím v pedagogickém výzkumu, digitalizaci vzdělávání, mezioborovým propojením, moderním metodám a dalším tématům spojeným s učitelskou profesí,“ dodává Michaela Voltrová. Podzimními akcemi, jež se s letošním výročím pojí, bude výstava hub, umělecko-pedagogická výstava k 75. výročí „UMOPED 75“, Slavnostní zasedání Vědecké rady Fakulty pedagogické, koncert k výročí v Západočeském muzeu, literární klání, konference k autismu, vzdělávací festival eduDEN pro středoškoláky a širokou veřejnost nebo setkání s bývalými kolegy a kolegyněmi spojené s křtem knihy o fakultě či akce o současných trendech ve výuce chemie.

Fakulta pedagogická se však letos nedívá jen do minulosti, ale má důvod slavit i opětovný výrazný nárůst počtu zájemců o studium. Počet přihlášek totiž překročil čtyři tisíce, což je necelý dvojnásobek oproti roku 2017. Tehdy bylo toto číslo nejnižší od roku 2000 a na letošní hodnotu začalo růst až po roce 2019.

V akademickém roce 2023/2024 se k oslavám připojí celá Západočeská univerzita v Plzni, neboť právě Fakulta pedagogická je jedním z jejích základních kamenů. Univerzita zdůrazní, jaký význam má vysoké školství pro město Plzeň a celý region západních Čech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky ZČU, Fakulta pedagogická ZČU, výročí založení, studenti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Je zajímavé, že pedagogickou fakultu úspěšně absolvovali i ti, kdo se mnou začínali studovat na technice. Podobně na tuto fakultu přešli studenti, kteří nastoupili do prvního ročníku fakulty lékařské. Obrácený pohyb studentů, tj. z fakulty pedagogické na technické fakulty nebo na fakultu lékařskou jsem nezaznamenal.

Neděle, 11. června 2023, 08:28Odpovědět

Přes 27 tisíc absolventů už vychovala Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni. Letos slaví 75 let od založení  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.