Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pro studenty a absolventy není při hledání zaměstnání prioritou vysoký plat. Zajímá je klouzavá pracovní doba a firemní benefity

Na Veletrh pracovních příležitostí na Západočeskou univerzitu v Plzni (ZČU) dorazilo 3500 studentů i absolventů, což je zhruba stejně jako před pandemií koronaviru. Na největší akci svého druhu v regionu se prezentovalo přes 140 firem. Zájemci o zaměstnání se nejvíce zajímali o práci s možností klouzavé pracovní doby a o benefity, které firmy nabízejí. Přišly i desítky ukrajinských studentů.

Meziročně se také zvýšil zájem bavorských firem, které mají pobočku v regionu nebo nabízejí pozice v sousedním Bavorsku. Plzeňský kraj má aktuálně druhou nejnižší nezaměstnanost ze všech 14 regionů ČR, podíl lidí bez práce je tři procenta. Firmy hledaly tisíce vysokoškoláků, studenti si mohli vybírat. „Pro absolventy už není zásadním parametrem plat, ale záleží jim hodně na benefitech, pracovním prostředí, kariérním růstu a cestování," řekl Jiří Sojka ze Stavovské unie studentů, která akci organizuje.

„Vysoký plat už rozhodně není podmínkou. Velkým benefitem u nás jsou zkrácené úvazky a klouzavá pracovní doba a rozhodně pracovní prostředí a firemní kultura. Ctíme respekt k osobnímu životu zaměstnanců," řekla Eva Černá Rukavička, personalistka plzeňského Konplanu. Výrobce nápojových linek s 300 zaměstnanci loni přijal stovku strojařů, elektrikářů a IT specialistů a letos chce stejný počet lidí. Novou službou pro zaměstnance jsou on-line konzultace s nasmlouvanými lékaři a zdravotníky pro celou rodinu.

„Mladí se hodně ptali na volnou pracovní dobu a na to, zda firmy fungují komunitně. Nechtějí pracovat 'od do', ale dostat úkol, na němž by pracovali buď projektově nebo sami. Firmy už mají vlastní posilovny, odpočinkové koutky i kavárny," řekl Sojka. Řada studentů podle něj raději vymění vysoký plat na začátku za místo v atraktivní firmě, která se jim bude v portfoliu hodit pro budoucí kariéru. Studenti si také mohli vybrat brigádu, tréninkové programy a témata bakalářských a diplomových prací. „Stále častější jsou nabídky stáží už během studia, aby si firmy studenty vychovaly," řekl.

Podle nového rektora ZČU Miroslava Lávičky chtěly firmy nejvíc technicky zaměřené studenty, hlavně elektrotechniky, strojaře a IT specialisty. „Tady je největší díra na trhu. Firmy nás prosí, abychom produkovali víc absolventů technických oborů, ale bohužel zájem o tyto studijní programy není úplně veliký," uvedl. Podle rektora se v posledních letech mírně zvyšuje, ale zůstává za očekáváním školy, která má připravené vyšší kapacity, a rozhodně za očekáváním firem. „Pokud bychom zdvojnásobili počet absolventů technických fakult, tak to firmy přivítají. A nejen české, ale i v přilehlém bavorském příhraničí, ale i jiné, které se sem chystají, třeba z Tchaj-wanu a dalších zemí," dodal. Lávička uvedl, že demografická křivka dává naději a ZČU teď musí udělat maximum pro to, aby o tyto potenciální studenty zabojovala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pavel Korelus

Štítky veletrh pracovních příležitostí, práce, zaměstnání, ZČU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro studenty a absolventy není při hledání zaměstnání prioritou vysoký plat. Zajímá je klouzavá pracovní doba a firemní benefity  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.