Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Miloš Zeman jmenoval novým rektorem Západočeské univerzity v Plzni Miroslava Lávičku

Budoucí rektor Západočeské univerzity (ZČU) Miroslav Lávička převzal z rukou prezidenta Miloše Zemana jmenovací dekret. Vysokou školu s 11 500 studenty povede od 1. března až do února roku 2027. Ve funkci vystřídá Miroslava Holečka, který v čele univerzity stál po dvě po sobě jdoucí funkční období.

Lávičku zvolil v prosinci nadpoloviční většinou Akademický senát ZČU. Ve volbě porazil bývalého děkana fakulty strojní Milana Edla. Volba musela být opakována, protože ani v prvním ani druhém kole nezískal žádný z kandidátů potřebný počet hlasů.

Senát plzeňské zdravotnické fakulty zrušil volbu děkana, který rezignoval kvůli skandálu s udílením stipendii

Akademický senát Fakulty zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) zrušil své prosincové rozhodnutí o zvolení bývalého děkana Lukáše Šticha kandidátem na děkana pro čtyřleté období. Zároveň vyhlásil nové volby kandidáta na...

 

Miroslav Lávička chce ke studiu přilákat více studentů, včetně těch zahraničních. Univerzita má být dle jeho slov otevřenou školou, která bude klást důraz na vědecké prostředí a mezinárodní spolupráci na projektech. Podle budoucího rektora má škola jako multioborová univerzita efektivně využívat různorodost svých fakult, a to jak pro nové studijní programy, tak ve vědecko-výzkumné činnosti. Vzhledem k aktuální ekonomické situaci chce Lávička pro univerzitu hledat nové finanční zdroje, a to národní, mezinárodní i soukromé. Zároveň chce dosáhnout úspor v provozu vysoké školy.

Miroslav Lávička vystudoval učitelství matematiky a chemie pro střední školy na Fakultě pedagogické ZČ. Poté pokračoval ve studiu na Matematicko‑fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. V roce 2011 habilitoval v oboru Aplikovaná matematika a v témže oboru byl v roce 2020 jmenován profesorem. Od roku 2002 působí na katedře matematiky Fakulty aplikovaných věd (FAV) ZČU, předtím pracoval na Fakultě pedagogické. V letech 2012 až 2014 byl proděkanem pro tvůrčí činnost a vnější vztahy, další čtyři roky zastával funkci děkana a od roku 2017 až 2020 pracoval jako proděkan FAV.

Ohodnoť článek

Foto Kanceláře prezidenta republiky/Hana Brožková

Štítky Západočeská univerzita v Plzni, ZČU, jmenování děkana, Miroslav Lávička, Miroslav Holeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloš Zeman jmenoval novým rektorem Západočeské univerzity v Plzni Miroslava Lávičku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.