Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pomoc chudý dětem v Keni. Plzeň vybavila učebnu sedmdesáti počítači

Plzeň darovala přes 70 vyřazených funkčních počítačů, komponenty pro datovou síť, kabely, flash disky a sluchátka do Keni. Poslouží komunitnímu centru Ostrov Naděje, které se stará o 500 dětí a studentů z velmi chudých poměrů. Centrum vybudovala obecně prospěšná společnost Centrum Narovinu, jejíž aktivity sahají do roku 1995. Díky počítačům z Plzně mohla vzniknout zcela nová učebna.

Do centra na Rusinga Island na Viktoriině jezeře v západní části Keni Plzeň odeslala vyřazenou, šest let starou techniku. Běžně ji město nabízí k odkupu veřejnosti, případně ji dál využívá ve školních družinách pro aktivity mimo výuku. „Vzhledem k tomu, kolik techniky město vlastní, odbyt není vždy takový, aby všechny starší počítače našly využití. V tuto chvíli bychom je museli nechat ekologicky zlikvidovat. A to se nám zdálo jako velká škoda vzhledem k tomu, že pro základní uživatelskou práci jsou a budou ještě několik let zcela dostačující," uvedl Bohuslav Horais z městské organizace Správy informačních technologií města Plzně.

Repasované počítače

Dodavatelé, se kterými město spolupracuje, se přidali s darováním některých doplňkových komponentů.

Město nechalo počítače repasovat a přizpůsobilo je pro africké středisko, například pro výuku v angličtině. „Do Plzně dojížděl také dobrovolník, jenž přímo v Keni zaučuje lektory, kteří pak dál předávají vědomosti. V rámci přípravy bylo třeba naplánovat také převoz či proclení," uvedla radní pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO).

Od myšlenky k první vyučovací hodině v nové učebně uplynulo půl roku. Pokud se v africkém středisku časem podaří zlepšit připojení k internetu, město by rádo propojilo tamní studenty se studenty z Plzně.

Při komunitním centru Ostrov Naděje funguje sirotčinec, mateřská, základní a střední škola, které se starají o děti z nejchudších poměrů.

Autoři | Foto Centrum Narovinu

Štítky Keňa, počítače, Plzeň, centrum narovinu, počítač, učebna, Ostrov Naděje, flash disk, Island, Viktoriino jezero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc chudý dětem v Keni. Plzeň vybavila učebnu sedmdesáti počítači  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.