Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Vyrazili jsme brzy ráno do lesa prověřit, jak rostou houby. Za necelou hodinku máme plný koš a pak další

, aktualizováno 9. září 2022, 20:07

Do lesa na houby se vypravila Plzeňská Drbna v pátek krátce po rozednění, abychom se přímo v terénu a na vlastní kůži přesvědčili, zda před víkendem rostou houby. A skutečně rostou! Za necelou hodinku byl koš úplně plný hřibů. Před poledne jsem pokus zopakoval v jiném lese a výsledek byl ještě mnohem lepší. A byly to ty pravé houbařské orgie. Třetí, podvečerní návštěva lesa, ovšem dalece předčila obě předchozí.

Houbaři samozřejmě neprozrazují svá místa a tak vám musí postačit, že jsem šel na houby do lesa na Plzeňsku. Nejčastějším úlovkem byl jednoznačně hřib pravý, dále pak babka, tedy hřib žlutomasý a klasický podubák, správně hřib hnědý. Těch bylo ale podstatně méně než praváků. V lese byly dále ze známých jedlých hub také bedly a klouzci. Ale na ty tentokrát nebylo místo, když všude kolem rostlo tolik hřibů. Nikde jsem na oblíbených místech nenarazil tentokrát na kozáky. 

FOTOGALERIE: Redaktor Plzeňské Drbny na houbách

Pátek, 9. září 2022, 12:55

FOTOGALERIE: Redaktor Plzeňské Drbny na houbách
FOTOGALERIE: Redaktor Plzeňské Drbny na houbách

Po vysypání koše a převlečení do suchého jsem houbařský pokus zopakoval na jiném místě a v jiném lese. A tentokrát to byly ještě mnohem větší houbařské orgie. I když podle ořezů hub na tomto místě už někdo přede mnou byl, možná včera, možná dnes, během pětatřiceti minut jsem měl až po okraj plný koš hřibů. A byly to ještě mnohem krásnější kousky, než jaké jsem nacházel při první ranní výpravě. Dnes by to bylo opravdu na nůši, vybíral jsem si jen ty nejhezčí kousky a mraky jiných hub, které bych dříve lačně sbíral, jsem tentokrát nechával v lese bez povšimnutí. 

Úplně největší houbové žně jsem ale zažil při dnešní třetí návštěvě lesa vpodvečer. Tentokrát ve dvojici jsme nasbírali za necelých 45 minut plný koš a ještě velkou rezervní tašku těch největších a nejkrásnějších hřibů, kteréí jsem kdy našel. Na jednom místě jich rostlo třeba 20, ty velké už jsme ani nesbírali a nechávali je ve prospěch lesa. Zážitek to byl obrovský. A obrovská práce teď bude všechno očistit, nakrájet a zpracovat. 

Také se chystáte do lesa na houby? Pochlubte se a podělte se s námi o své nejlepší úlovky: Pošlete nám vaše fotografie na Facebook Plzeňské Drbny pod tento článek.

FOTOGALERIE: Redaktor Plzeňské Drbny na houbách

Pátek, 9. září 2022, 12:55

FOTOGALERIE: Redaktor Plzeňské Drbny na houbách
FOTOGALERIE: Redaktor Plzeňské Drbny na houbách

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky houby, sbírání hub, houbaření, hřiby, les, Drbna.cz, Plzeňský kraj, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyrazili jsme brzy ráno do lesa prověřit, jak rostou houby. Za necelou hodinku máme plný koš a pak další  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.