Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Průměrná hrubá mzda v Plzeňském kraji vzrostla o 1025 korun, kvůli vysoké inflaci ale výdělky reálně klesly

Průměrná hrubá mzda v Plzeňském kraji v letošním 2. čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,8 procenta na 37 827 korun. Kvůli vysoké inflaci ale výdělky reálně klesly o 11,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Mzdy v kraji se reálně snížily již třetí čtvrtletí po sobě, stejný vývoj je také na celostátní úrovni.

Ve srovnání s druhým čtvrtletím loňského roku se lidem v Plzeňském kraji nominálně zvýšily mzdy o 1025 korun. Mezi kraji je Plzeňský ve výši mezd na pátém místě. Nejvyšší průměrná hrubá mzda byla ve druhém kvartálu tradičně v Praze, a to 49 221 korun. Následují střední Čechy se 41 825 korunami, jižní Morava s 39 041 Kč a Královéhradecký kraj s 38 712 Kč.

V sousedních regionech západních a jižních Čech brali lidé méně. V Karlovarském kraji, kde je stále nejnižší průměrná mzda v zemi, činila 34 725 korun. Reálně tak klesla o 10,8 procenta. Jihočeši si za první čtvrtletí vydělali v průměru 36 377 korun, a jejich výdělky tak reálně meziročně klesly o 10,9 procenta.

O průměrné výši mezd v kraji významně spolurozhoduje Plzeň, kde jsou soustředěny banky, pojišťovny, průmysl, podniky se zahraniční účastí i regionální reprezentace ústředních institucí. Město táhnou zejména strojírenský průmysl a potravinářství.

Průměrný počet zaměstnanců v Plzeňském kraji se k poslednímu červnu zvýšil o 1,2 procenta zhruba na 212 300 lidí. Nárůst počtu zaměstnanců zaznamenalo ve druhém čtvrtletí 12 ze 14 českých krajů. Nejvíce to bylo v Praze, kde se počet zvýšil o 3,3 procenta na 850 900 lidí. Zaměstnanců naopak ubylo v Ústeckém a Libereckém kraji.

Průměrná mzda v celém Česku stoupla ve 2. čtvrtletí meziročně o 4,4 procenta na 40 086 korun. Reálně však klesla o 9,8 procenta. Ekonomové podobný pokles předpokládali, jde podle nich o největší propad v existující časové řadě. Znehodnocování růstu mezd vysokou inflací očekávají po celý letošní rok. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky hrubá mzda, inflace, statistika, čsú, Plzeňský kraj, mzdy, Český statistický úřad, mzda, Praha, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Královéhradecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná hrubá mzda v Plzeňském kraji vzrostla o 1025 korun, kvůli vysoké inflaci ale výdělky reálně klesly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.