Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Připravte si pamlsky, dnes slavíme Mezinárodní den psů

Pes je nejčastějším mazlíčkem v českých domácnostech, však také žije u každé druhé rodiny. Není proto divu, že i tito čtyřnozí kamarádi mají svůj mezinárodní den. Pokud ovšem o pořízení psa teprve přemýšlíte, dejte si dobrý pozor, abyste nenaletěli podvodníkům a množitelům psů.

Mezinárodní den psů je poměrně mladý svátek, který připadá na 26. srpna. V roce 2004 jej vyhlásila Collen Paigeová, známá americká odbornice na chov domácích mazlíčků. Tento den nezvolila náhodně. Ve stejný datum totiž jako malá holčička dostala svého prvního psa, kterého rodina adoptovala. Každý pejskař ale dobře ví, že svátkem je každý den, kdy je se svým psím parťákem. 

Mnoho lidí stále chybuje 

Je to jednodušší, rychlejší a levnější. To jsou asi hlavní důvody, proč se lidé uchylují k nákupu zvířete bez průkazu původu. Lákavou nabídku mohou snadno najít na internetu, kdy chovatel dokonce nabízí, že psa přiveze až k nim domů. Na pochybné praktiky množitelů psů se snaží upozornit i Státní veterinární správa (SVS), která zveřejnila návod, jak správně postupovat při nákupu zvířete.

Kromě Mezinárodního dne psů existuje také Mezinárodní den koček, který připadá na 29. října nebo Mezinárodní den mazlíčků, jenž slavíme 11. dubna.

Nemalá část osob pořizujících si psa či kočku si totiž stále neuvědomuje, že za určitých okolností to může svým nezodpovědným přístupem k nákupu zvířete být právě ona, kdo existenci množíren, podporuje. Pokud zde bude dostatečná poptávka po levných štěňatech bez ohledu na původ a chov v nevhodných podmínkách, sebepřísnější represe existenci množíren nezabrání,“ uvedl ředitel SVS Zbyněk Semerád.

A za pravdu mu dávají i odborníci z Ligy na ochranu zvířat. Podle nich je tu další závažná věc, kterou si lidé mnohdy uvědomí až když už je pozdě. „Stále se setkáváme s tím, že lidé vůbec neuvažují o tom, co to znamená si pořídit pejska i z důvodu právního. Neuzavírají žádnou smlouvu, kupují si ho na parkovištích a pak se diví, že ten pejsek může být nemocný. Lidé jsou nepoučitelní a je jedině dobře, že veterinární správa se snaží takto informovat,“ uvádějí.

Jak si správně pořídit psa nebo kočku?

Na tuto velmi důležitou otázku odpovídá rubrika na webu svscr.cz. SVS zároveň upozorňuje, na co si dát pozor. Nezajímá chovatele zázemí, do kterého zvíře půjde? Vymlouvá se a vymýšlí různé důvody, proč byste se nemohli jet podívat na psa nebo kočku přímo do chovu? Žádá dokonce, že zvíře předá osobně mimo chov nebo ho doveze až k vám? To všechno jsou nanejvýš podezřelé indicie, že nebude něco v pořádku.

Pokud ale chcete udělat dobrý skutek, navštivte psí útulek nebo záchrannou stanici. Jestli ale uvažuje o koupi psa, ověřte si informace třeba na stránkách Českomoravské kynologické unie nebo u organizací sdružující chovatele toho daného plemene.

 Otázky, které byste měli klást sami sobě před pořízením zvířete

  • Uvědomuji si, že pes se může dožít 13 i více let a po celou tuto dobu za něj budu odpovědný?
  • Jsem schopen zvířeti věnovat čas a zajistit mu vhodné podmínky chovu?
  • Uvědomuji si, že nákup je pouze prvotní finanční investice, a budou následovat i další, např. náklady na krmení, veterinární péči a za případnou vzniklou škodu?
  • Prostudoval jsem si dostatečně informace o daném plemeni a jeho povahových vlastnostech?
  • Souhlasí s výběrem konkrétního plemene psa mé nejbližší okolí (rodina, spolubydlící)?
  • Zvážil jsem, zda mám při pořízení plemene, které může být náročné na výchovu (např. svou hmotností, silou a temperamentem), možnost výcviku pod odborným vedením?
  • Mám předem promyšleno, kdo se o psa dokáže postarat v případě mé nepřítomnosti/nemoci?

V případě, že jste si na některé otázky odpověděli NE, opětovně zvažte, jestli si chcete zvíře opravdu pořídit

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová | Zdroj Státní veterinární správa

Štítky pes, množírny, tipy, nákup, mazlíček, kočka, Liga na ochranu zvířat, útulek, rodina, Státní veterinární správa České republiky, Českomoravská kynologická unie, svátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Připravte si pamlsky, dnes slavíme Mezinárodní den psů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.