Počasí dnes13 °C, zítra18 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Činnost zvířecích záchranářů je totálně ohrožena, zásahové vozidlo dosloužilo. Dodání nového nabralo obří skluz

Ve vážném ohrožení je činnost plzeňské záchranné stanice živočichů, která je nejen pro město, ale i celý kraj naprosto nepostradatelná a klíčová. Na hranici životnosti je totiž 12 let staré zásahové vozidlo zvířecích záchranářů. Pokud nová Toyota nedorazí v dohodnutém termínu do poloviny října 2022, hrozí nebezpečí, že pracovníci záchranné stanice nebudou mít čím jezdit ke svým zásahům.

„Současné jediné a dvanáct let staré zásahové vozidlo Záchranné stanice živočichů Plzeň Toyota Hilux je již na hranici své životnosti. Proto jsme už 3. února 2022 začali věc řešit s předním prodejcem Toyoty v Plzni. Výsledkem jednání byla dodací lhůta nového vozu do devíti měsíců s příslibem, že se prodejce pokusí vůz zajistit dříve tak, abychom nemuseli jezdit, riskovat a investovat další desetitisíce do vozu starého,“ popsal neradostnou situaci šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Přesně 14. října 2022 skončí a nejspíše i propadne technická způsobilost stávajícího zásahového vozidla, které má už odslouženo a najeto převážně v terénu téměř 500 tisíc kilometrů. „Pokud do té doby prodejce nedodá zásahové vozidlo nové, jsme bez auta! Podle plánu a dohody mělo být nové plně vybavené a funkční zásahové vozidlo dodáno tak, abychom mohli bez komplikací a plynule ve své činnosti i nadále pokračovat. Peníze na nový vůz díky silnému a strategickému partnerovi DES OP máme připravené, zaplatili jsme sto tisíc zálohu a čekáme,“ uvedl Makoň.

Začátkem srpna plzeňští zvířecí záchranáři prostřednictvím prodejce obdrželi od centrálního evropského skladu (Toyota Central Europe – Czech s.r.o.) dopis o tom, že už takhle pro nás kritická devítiměsíční dodací lhůta se o dalších šest měsíců s politováním prodlužuje. A to v důsledku toho, že výrobní linku, na které se vyrábí Toyota Hilux, postihla povodeň.

„Ihned jsme tedy pod tlakem nově vzniklých událostí oficiálně informovali management centrálního evropského skladu dodavatelů vozu Toyota s tím, že chápeme všechny komplikace, které firmu postihly, ale pokud nebude do 15. 10. 2022 stát před stanicí pojízdné a funkční nové zásahové vozidlo, tak je kompletně ohrožena naše činnost. Na mou zoufalou žádost a prosbu o posunutí termínu dodání spíše dopředu než dozadu dodavatel vozů okamžitě reagoval tím, že termíny dodání nového vozu prověří a bude nás o výsledku šetření co nejdříve informovat,“ konstatoval Karel Makoň.

„Takže nám držte palce, nebo kdo můžete, udělejte prosím zázrak, protože opravdu jestli do 15. října nebudeme mít nové zásahové vozidlo, tak jsme prostě skončili. A to si myslím, že by po třiceti letech činnosti, služby a spolupráce s IZS, městem i krajem byla veliká škoda. My to auto nechceme zadarmo, my ho chceme včas,“ zdůraznil šéf záchranné stanice.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň / DESOP

Štítky DESOP, Karel Makoň, zásahové vozidlo, zvířecí záchranáři, Toyota, Plzeň, Toyota Hilux

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Činnost zvířecích záchranářů je totálně ohrožena, zásahové vozidlo dosloužilo. Dodání nového nabralo obří skluz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.