Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Park za OC Plaza prošel rozsáhlou proměnou za 46 milionů, nabízí sport, relax i kulturu

Do opraveného, vylepšeného a právě otevřeného parku za plzeňským OC Plaza už míří první návštěvníci. Na místě bývalého výstaviště Ex Plzeň se pracovalo od loňského prosince. Do úprav město investovalo 46 milionů korun. A na co se mohou návštěvníci těšit? Například na nový okruh pro in-line bruslaře, multifunkční plochu s osvětlovací sestavou, nové cesty pro pěší, nová hřiště, nebo pobytové schody k řece.

Jednoznačně nejviditelnější novinkou v parku je za světla čtyři metry široký a 639 metrů dlouhý, in-linový vnitřní okruh a kolem něj 757 metrů dlouhý vnější okruh. Ten bude určen hlavně pěším, na třech místech dovede pěší k pobytovým schodištím, která vedou až k řece a nabízí parádní posezení s výhledem na vodní tok „Největší novinkou, která se naplno projeví až za tmy při konání různých kulturních i sportovních akcích je ale plocha, která vznikla v centrální části parku. Její součástí je jedinečný osvětlovací systémem,“ uvedl primátor města Plzně Pavel Šindelář (ODS). V parku je teď 31 nových sloupů veřejného osvětlení kolem in-line dráhy a hlavní cesty. Na 126 světel, která mohou měnit barvu, lemuje obvod multifunkční plochy uprostřed parku. Samotnou plochu pak světelnými kužely osvětluje 44 LED světel na lanech a dalších 30 LED světel na sloupech multifunkční plochy.

„Vznikla tu také tři nová hřiště, zázemí pro volnočasové aktivity, lavičky a herní prvky pro děti,“ konstatoval primátor. „V parku zůstaly vzrostlé starší zdravé stromy poskytující lidem v létě příjemný stín, nové stromy byly vysazeny částečně již na jaře, zbytek pak zahradníci zasadí na podzim. Jde celkem o 88 nových stromů, z nichž většinu tvoří javory, duby, jasany a borovice. To jsou domácí tzv. kosterní dřeviny vytvářející základ stromového porostu, tedy dřeviny, které se dožívají dlouhého věku. Jsou doplněny plnokvětými třešněmi a příjemně vonícími lípami,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP09).

Pro barevnost hlavně na podzim pak jsou v parku také americké javory, břestovec, zmarličníky a okrasné jabloně. „Věříme, že tím zakládáme trvale zelenou oázu v centru města, kterou ocení i naše děti a vnuci, podobně jako se my teď těšíme například z aleje Kilometrovka,“ dodal náměstek.

Během revitalizace parku se změnila také síť cest. „Stávající cesty umožňující průchod a průjezd cyklistům areálem od OC Plzeň Plaza, od Lochotínské lávky i z Lochotínské ulice zůstaly zachovány,“ popsala Jana Pechová, která měla na Správě veřejného statku města Plzně projekt na starosti. „Do parku bylo osazeno celkem 21 laviček, 15 odpadkových košů a herní prvky, vše v provedení, které by mělo být nejen estetické, ale i odolné vůči vandalům,“ doplnila vedoucí oddělení urbanistické zeleně Hana Hrdličková ze Správy veřejného statku města Plzně.

Park zůstává rovinnou travnatou rekreační plochou se stromy solitérními i těmi rostoucími ve skupinách. V okolní ploše parku byly zachovány některé stávající zpevněné plochy určené pro sport a pořádání různých akcí. Malý amfiteátr může po obnově dál sloužit návštěvníkům.

Práce začaly 3. prosince 2021 a se zimní pauzou skončily v těchto dnech. Zbývá už jen na podzim vysadit zbytek stromů. Areál celého parku je opět otevřený a umožňuje denně průchod pěším a průjezd cyklistům. Ve druhé etapě obnovy, která zatím není časově vymezená, dojde na realizaci zahloubeného skateparku ve východní části lokality, který nahradí ten stávající. Uvažuje se také o vybudování piknikových míst s grily.

Jak šel čas na slavném výstavišti

Areál současného parku za OC Plaza vznikl rekultivací někdejší skládky a poprvé se tam uskutečnila dělnická, živnostenská a hospodářská výstava v září roku 1938. Za války výstaviště zabrala německá armáda, která tam zřídila cvičiště. Po osvobození sloužil areál jako skladiště pro misi UNRRA. Po roce 1946 se výstaviště dočkalo rekonstrukce. V areálu bylo 13 pavilonů a celková výstavní plocha činila 80 tisíc čtverečních metrů. Zlatou éru zažívalo výstaviště v 70. letech minulého století zejména díky slavné potravinářské výstavě Ex-Plzeň, kde se prodávalo i běžně nedostupné zboží. Její poslední oficiální ročník se konal v roce 1980. V letech 1997-2005 se všechny výstavní pavilony zdemolovaly. Úplně posledními akcemi v nich byly technoparty.

FOTOGALERIE: Park za OC Plaza po revitalizaci

Pátek, 19. srpna 2022, 15:52

FOTOGALERIE: Park za OC Plaza po revitalizaci
FOTOGALERIE: Park za OC Plaza po revitalizaci

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Martin Pecuch, Andrea Fojtíková,

Štítky park za OC Plaza, otevření parku, revitalizace parku, společenské akce, kulturní akce, in-line dráha, kongresové centrum, kultura, Ex Plzeň, Plzeň, strom, sport, relax, podzim, Pavel Šindelář, Jana Vollmerová, Michal Vozobule, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aleš Cais

Pane Beneši, vy to máte nějaké popletené... Poslední Ex-Plzeň se konala, dle několika zdrojů, v roce 2001, Vaše informace mi byla divná již od začátku, poněvadž na Ex-Plzeň jsem jezdil ještě v devadesátkách na výstavu a někdy v roce 1998 jsem tam byl i pracovně se zaměstnavatelem - vystavovatelem... A bylo by vhodné i doplnit, že během demolice se zničily i architektonicky unikátní stavby, jako například restaurace - salaš, rybářská bašta nebo lovecká chata. A jak správně píše jiný informační zdroj: "Areál postupně chátral, až byl v letech 1997–2005 zcela zdemolován. Na velké části jeho území pak vznikl urbanisticky a funkčně nešťastný a architektonicky banální soubor budov obchodně-zábavního centra."

Sobota, 20. srpna 2022, 21:18Odpovědět

Park za OC Plaza prošel rozsáhlou proměnou za 46 milionů, nabízí sport, relax i kulturu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.