Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Dnes večer vzhlédněte k obloze, k vidění bude největší superúplněk v letošním roce

Dnes večer lidé uvidí na obloze superúplněk. Měsíc bude na pohled největší v letošním roce, přiblíží se totiž na nejkratší vzdálenost 357 263 kilometrů. Půjde o druhý superúplněk v roce 2022, ten první jsme mohli pozorovat v červnu.

Největší a nejjasnější superměsíce pozorované od poloviny 20. století na území Česka nastaly 26. ledna 1948, 14. listopadu 2016, 13.–14. prosince 2016 a k dalšímu takovému dojde 25. listopadu 2034. Vůbec nejbližší superměsíc v úplňku během 21. století byl vypočítán na 6. prosince 2052.  

Nejblíž k Zemi se Měsíc dostane dnes v 11:09 dopoledne, a to na vzdálenost 357 263 kilometrů. Je to o zhruba 165 kilometrů blíž než v červnu. V úplňku se podle astronoma Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě ocitne ve 20 hodin a 38 minut.

I přesto, že půjde o největší úplněk tohoto roku, lidé podle Horálka na obloze nespatří obří Měsíc. „To, co ovšem vždycky zaujme, bez ohledu na velikost úplňku, je východ Měsíce nad obzorem. Optická iluze, při které náš mozek porovnává velikost Měsíce se vzdálenými objekty na obzoru, v nás skutečně vyvolává pocit, že je Měsíc obrovský," vysvětlil astronom.

Měsíc kolem Země obíhá po mírně výstředné elipse. Někdy je tak k Zemi blíže, v takzvaném přízemí a někdy dále – v odzemí. Časy přízemí a odzemí nastávají v různých fázích Měsíce. Pokud je přízemí v době úplňku, je tento úplněk o něco větší než ty, které se s dobou přízemí neshodují. Vzdálenost Měsíce od Země se také při různých přízemích liší.

Pozorovatelé v západních Čechách ale musí doufat v trochu štěstí, neboť podle meteorologů má být většinou oblačno. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky superúplněk, Měsíc, Země, Petr Horálek, Česko, Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes večer vzhlédněte k obloze, k vidění bude největší superúplněk v letošním roce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.