Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Známou Roklanskou chatu v samém srdci Šumavy čeká demolice, opuštěný objekt napadla dřevomorka

Možná už letos na podzim půjde k zemi známá Roklanská chata, jež se nachází nedaleko od Modravy na území Národního parku Šumava. Konstrukci chaty, kterou vybudoval v roce 1936 Klub českých turistů jako jedno z nejvýše položených stavení na Šumavě, napadla dřevomorka. Nepoužívaný a opuštěný objekt má být v dezolátním stavu. Majitelem chaty je aktuálně národní park, který už podal žádost o demolici.

Senátor Tomáš Jirsa (ODS) uvedl na svém webu informaci o tom, že Správa Národního parku Šumava podala v tichosti na stavební úřad v Kašperských Horách žádost o demolici chaty pod Roklanem. Podle senátora likvidací Roklanské chaty zmizí i část Klostermannovy Šumavy a šumavské spolky se proto již nahlašují do správního řízení, kdy se pokusí demolici Roklanské chaty zabránit.

Tvrzení o utajované přípravě demolice chaty odmítá mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. „Demolice Roklanské chaty není nic, co bychom pokoutně a v tichosti připravovali a snažili se na to neupozorňovat. Poslední čtyři roky a vlastně co máme výsledek EIA, v rámci které se zjišťovala možnost přístupnosti Modrého sloupu říkáme, že tato část parku, kde je i Roklanská chata se nemůže zpřístupnit veřejnosti. A to s ohledem na významně negativní vliv na chráněné živočichy, zejména pak tetřeva hlušce,“ informoval mluvčí Jan Dvořák.

Podroklaní je podle vedení parku jádrem výskytu tetřeva. „Přímo v té lokalitě žijí desítky jednotlivých kusů tetřevů. My říkáme už dlouho, že opuštěná Roklanská chata musí být zdemolována. Chata je stavebně úplně v dezolátním stavu. Dřevěnou konstrukci napadlo několik druhů dřevokazných hub. Nic jiného než demolice není možné. Podali jsme žádost o demolici, protože je potřeba to vyřešit. Až bude demoliční výměr, začne se s demolicí. Mohlo by to být už letos na podzim, případně příští rok na jaře,“ konstatoval mluvčí Dvořák. Počítá se s tím, že z místa zmizí veškeré stavební prvky, včetně základů.

Přístup z české strany k Roklanské chatě není legálně prakticky možný, protože by vedl přes ostrůvky přírodních zón (dříve I. zóny národního parku.) Ale je možné po 15. červenci přijít k Roklanské chatě z německé strany po hraničním chodníku. Jde o náročnou celodenní pěší tůru, která měří 12 kilometrů a vede z Bavorska od parkoviště pod údolní nádrží Frauenau. Turisté musí překonávat stoupání více než 720 metrů. Samotná chata se nachází ve výšce asi 1200 metrů.

Bývalá turistická útulna i přes svůj současný žalostný stav láká různé dobrodruhy k přespání. „Snažíme se stále zabezpečovat přístup do chaty, ale stává se, že najdeme vypáčené dveře, nebo okna. Lidé dovnitř lezou a teď opravdu nikdo neví, kdy to celé spadne,“ varuje mluvčí Dvořák.

Kvůli záchraně Roklanské chaty se už před lety uvažovalo o jejím zařazení na seznam kulturních památek. Tato iniciativa však narazila na ministerstvu kultury, které chatu odmítlo prohlásil kulturní památkou zejména vzhledem k jejímu žalostnému stavu. Pro byl ale například Plzeňský kraj.

„Lidé si často pletou Roklanskou hájenku zmiňovanou Karlem Klostermannem v románu Ze života lesních samot. Ale současná Roklanská chata není Roklanská hájenka, která sloužila jako hostinec a ubytovna. Ta stála na jiném místě, byla mnohem starší a je dávno úplně pryč. Hájenku zlikvidovalo vojsko po roce 1950. Poblíž stála roklanská nádrž, která v případě plavení dříví sloužila jako zásobárna vody. Když byla potřeba, tak se voda pustila, aby zvýšila stav vody a umožnila lepší plavení dříví. Také hráz této nádrže odstřelili vojáci. Dodnes je tam ta protržená hráz viditelná,“ říká mluvčí parku. Těsně vedle Roklanské chaty v dobách Železné opony vyrostla pohraniční rota Roklan. Ta už dnes také neexistuje. Zbyly po ní jen základy zarostlé v trávě.

Základy bývalé roty Roklan vedle Roklanské chaty

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Roklanská chata, demolice Roklanské chaty, NP Šumava, Jan Dvořák, demolice, tetřev hlušec, chata, Šumava, Národní park Šumava, Klub českých turistů, Modrava, Roklan, Tomáš Jirsa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Známou Roklanskou chatu v samém srdci Šumavy čeká demolice, opuštěný objekt napadla dřevomorka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.