Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nová vyhláška omezí maximální počet heren ve městě na polovinu, hráče to moc neovlivní, více míří na internet

Na území města Plzně bude moct být pouze 50 heren, tedy polovina dosavadního povoleného počtu. Už v roce 2013 město zredukovalo počet heren o 60 procent, další snížení na 100 následovalo v roce 2017. Zákon o hazardních hrách tehdy přijal tak přísná pravidla, že se nevyplácí hernu v malém provozovat, řekl radní města Martin Zrzavecký (ČSSD). Navíc se sázení výrazně přesouvá na internet. Novou vyhlášku města, která bude platit od srpna, schválili zastupitelé. V Plzni je dnes 48 heren a kasin.

Nejmenší možný počet automatů v provozovně je 15, přičemž musí mít speciální licenci. Navíc musí provozovatel složit kauci deset milionů korun na hernu a dvojnásobek na kasino. Ve městě poslední roky nové herny nepřibývají, hraní se stále více přesouvá do on-line prostředí. „Trh mizí, vyhláškou se nic zásadního nezmění," konstatoval radní Martin Zrzavecký. Dle něj ale koalice ODS, TOP 09 a ČSSD, která nové znění vyhlášky navrhla, slíbila v programovém prohlášení, že počet heren ve městě zafixuje na 50. Vzhledem k tomu, že jich je ve městě už nyní ještě méně, jde podle Zrzaveckého víceméně o administrativní krok.

„Oslovili jsme všechny provozovatele nebo vlastníky nemovitostí, kteří byli v původní vyhlášce, a od poloviny jsme dostali odpověď, že už na daném místě hernu nechtějí. Ještě v roce 2017 jich bylo 98," řekl Zrzavecký.

Město má z hazardu miliony

Podle náměstka primátora Davida Šloufa (ODS) má město příjmy z hazardu kolem 160 milionů korun ročně a stoupají. „K 30. květnu jsme měli naplněno 130 milionů korun a naprostá většina je z on-line prostředí. Zvyky hráčů se mění a dnes jim stačí internet a kreditní karta. Sedí doma a hrají a sází, takže do heren se chodí čím dál méně. Je to samozřejmě dané i zpřísněním zákona, kdy herna nemůže být v hospodě, musí mít minimálně 15 automatů a složit vysokou kauci," informoval.

To odrazuje provozovatele a lidé se drží doma, což je podle Šloufa daleko horší, protože z domova člověk prohraje daleko víc peněz, než když musí házet desetikoruny do automatu. V on-line hrách, k nimž je snadný přístup, se dá utratit za jeden den i statisíce korun, což je obrovské nebezpečí, které ohrožuje rodiny hráčů.

Město v minulých dvou letech, kdy byly kvůli protikoronavirovým opatřením asi polovinu doby herny zavřené, zredukovalo plánované příjmy z hazardu asi o 30 milionů. Lidé ale stejně sázeli přes internet a plánované inkaso se nesnížilo.

Internetové hraní a sázení z domova je velkým sociálním problémem. Ale z pohledu bezpečnosti to problém není. Za ta léta nemáme ani jeden podnět na nepořádek nebo narušování klidu v souvislosti s hernou, tak jako to bylo v roce 2013," řekl Zrzavecký. Z plzeňského náměstí v minulých letech zmizela obě velká kasina. Dnes už jsou jen menší kasina v obchodních centrech, dodal Zrzavecký.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky herny, hazard, vyhláška, herna, Internet, Martin Zrzavecký, hazardní hra, Plzeň, ČSSD, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová vyhláška omezí maximální počet heren ve městě na polovinu, hráče to moc neovlivní, více míří na internet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.