Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ochránci přírody instalovali v Českém lese 10 budek pro puštíky

Ochránci přírody spolu s lesníky instalovali v Českém lese deset speciálních budek pro puštíky bělavé, nejvzácnější sovy v ČR, které jsou kriticky ohrožené. V Česku se vyskytují jen ve dvou oddělených oblastech - na Šumavě a druhou tvoří Beskydy, Javorníky a Vsetínské vrchy. Novinářům to řekl David Melichar z organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Plzeňsko.

Puštík bělavý u nás v minulém století téměř vymizel a desetiletí už se ornitologové snaží o jeho návrat do přírody. "Současný výskyt v Čechách vychází z reintrodukčních programů u nás a v Německu. Početnost v ČR je odhadována do 50 párů," uvedl Melichar.

Ochránci přírody vybrali spolu s lesníky v Českém lese vhodné lokality, kde by mohli puštíci bezpečně zahnízdit. Budky věnovalo partnerské sdružení Verein für Landschaftspflege und Artenschutz in Bayern, které se zabývá projektem jeho vysazení do místa původního výskytu v Německu. V Českém lese zatím puštíci sice ještě nehnízdí, ale budky jsou umístěny v dosahu puštíků hnízdících v německém Hornofalckém lese.

Budky se umisťují do výšky asi deset metrů nad zemí pomocí lezeckého vybavení. Mají tři vletové otvory, voděodolnou střechu a sklopné zrcátko, aby bylo možné kontrolovat obsazenost bez rušení ptáků. Budky jsou umístěny do zbytků zachovalých bukových porostů. Informace o nich mají i lesníci, kteří plánují práce ohleduplněji. "Lokalita bude dále sledovaná. Puštíky ohrožuje hlavně úbytek starých bukových porostů a rušení v době hnízdění," uvedl Václav Pinta z ČSOP Bernartice.

Puštík bělavý je po výru velkém naší druhou největší sovou. Rozpětí křídel může dosáhnout až 170 centimetrů. Urputně si brání hnízdo. "Věříme, že jsme umístěním budek učinili další krok k usídlení těchto zajímavých sov i na české straně Českého lesa a k podpoře biologické ochrany zdejších lesů proti hlodavcům," uvedl Melichar.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, ptáci, Plzeňský, Český les, ochrana přírody, Česko, Český svaz ochránců přírody, Plzeňský kraj, Javorník, Vsetínské vrchy, FC Bayern München, Německo, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci přírody instalovali v Českém lese 10 budek pro puštíky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.