Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plzeňská zoo se pochlubila novými sběratelskými bankovkami, zobrazují úspěšné odchovy i erbovní plameňáky

Čtyři tuzemské zoologické zahrady nabídnou svým návštěvníkům nové suvenýry v podobě bankovek, jejichž podoba vzešla z mezinárodní designérské soutěže. Bankovky z Plzně zobrazují krajtu zelenou nebo lva berberského, což jsou druhy, kterým se v zahradě velmi daří. Právě teď se chovatelé radují ze lvích čtyřčat, která návštěvníci spatří s otevřením zmodernizovaného výběhu na konci června.

Jako první si mohou tyto originální suvenýry koupit návštěvníci zoologických zahrad v Liberci, Olomouci, Plzni, ve Dvoře Králové a v dalších středoevropských zahradách. Podobu bankovkám vdechla česká akademická sochařka Majka Wichnerová a slovenský designér Matej Gábriš.

„Na naší plzeňské bankovce je zobrazena krajta zelená nebo lev berberský.  Jde o druhy ohrožené, atraktivní, v jejichž chovu slaví plzeňská zoo úspěchy, na rubu nechybí erbovní plameňáci a místní scenérie a dominanty. Část výtěžku z prodeje bude věnována na ochranu ohrožených druhů,“ popsal ředitel Zoo Plzeň Jiří Trávníček.

Zoologická zahrada se raduje ze lvích čtyřčat, návštěvníci je uvidí až se otevře zmodernizovaný výběh

Plzeňská zoologická zahrada si může připsat další chovatelský úspěch. Samice vzácného lva berberského přivedla na svět čtyři mláďata, konkrétně dva samce a dvě samičky. Koťata zatím návštěvníci neuvidí, protože právě probíhá modernizace lvího...

Hlavním prvkem pamětního listu v podobě bankovky je portrét zvířete zasazený do krajiny, která je mu vlastní. Sběratelé se mohou těšit například na tygra ussurijského, lva berberského, krajtu zelenou, žirafu Rothschildovu a pandu červenou. Jednotícím prvkem celé série bankovek je osoba Charlese Darwina, se kterou souvisí jeho kresba na rubové straně, tak další grafické prvky. Na lícní straně je to pás propletených živočichů a na rubové straně spirála jako symbol evoluce.

V Plzni mohli sběratelé zakoupit také pamětní bankovky k 75. výročí osvobození města v roce 2020. O rok dříve byla k zakoupení také bankovka s motivem katedrály svatého Bartoloměje a k výročí sametové revoluce. Tehdy první sběratelé z celé republiky i ze zahraničí přijeli do Plzně už v noci. Fronta před prodejním místem se táhla až čtvrt kilometru.

„Zvířata jsou živá, a proto jsme se snažili vytvořit živé portréty za použití kombinované techniky akvarelu, pastelky a tužky. Řešení formy jsme pojali co nejjednodušeji, aby poskytovala co nejvyšší variabilitu. Jednotlivé části zároveň ukrývají řadu ochranných prvků jako mikropísmo, kontrolní průhled, giloš a další,“ popisují autoři Majka Wichnerová a Matej Gábriš.

V zahradách lze pamětní listy v podobě bankovky zakoupit prostřednictvím samoobslužného automatu, jehož součástí je i UV světlo, která odhalí některé ochranné prvky těchto cenin. Jsou to například stěžejní motivy s fluorescentní barvou na přední straně ceniny nebo bavlněná vlákna, která jsou součástí ceninového papíru, jako tomu bývá u skutečných bankovek.

„Jsem velice rád, že jsme mohli být součástí projektu, který je z pohledu ceninové polygrafie velmi zajímavý, pomáhá tam, kde je potřeba a zároveň přináší radost sběratelům a fanouškům zoologických zahrad. Byl bych rád, kdyby se tento projekt stal inspirací pro ostatní,“ dodal generální ředitel Státní tiskárny cenin Tomáš Hebelka.  

Autoři | Foto Matej Gábriš a Majka Wichnerová | Zdroj Státní tiskárna cenin

Štítky Zoo Plzeň, sběratelské bankovky, Státní tiskárna cenin, suvenýry, zoologická zahrada, Plzeň, zahrada, Marie Wichnerová, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, Charles Darwin, Olomouc, Liberec, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská zoo se pochlubila novými sběratelskými bankovkami, zobrazují úspěšné odchovy i erbovní plameňáky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.