Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sady Nebílovy u Plzně měly čtvrtinovou úrodu jablek proti loňsku

Třicetihektarové Sady Nebílovy ze zemědělské skupiny Lukrena z Plzeňska sklidí letos 130 tun jablek, což je zhruba čtvrtinová úroda proti loňsku. Zavinily to mrazy na přelomu dubna a května, sucho i fakt, že stromy byly po loňské abnormální úrodě vysílené, řekla dnes vedoucí sadů Jana Zikmundová.

"Je to horší, než jsme čekali. Ta jablka, která vydržela a ochránili jsme je před mrazy a byla na kapénkové závlaze, jsou krásná, ale je jich tragicky málo," uvedl předseda představenstva Lukreny Pavel Netrval. Horší byl podle něj jen rok 2017. Sady dočešou všech osm odrůd tento týden, končí s poslední odrůdou Idared.

"Jablka tolik nenasadila a od loňska odpočívají," uvedla vedoucí. Firma letos prodá veškerou svoji produkci "ze dvora". K tomu bude ještě něco vozit do plzeňských škol a školek, které si chce jako klienty udržet. "Velkoskladům vůbec nedáváme, ani prodejnám řetězce COOP," řekla Zikmundová. S jablky letos vydrží sady zhruba do Vánoc, v krajním případě do začátku dalšího roku. Sady Nebílovy prodávají jablka od 9. října. Letos nebílovská jablka mírně zdražila a ceny se pohybují od 18 do 30 korun za kilo, odvíjí se od velikosti a kvality.

Letošek je podle Netrvala už čtvrtý rok po sobě suchý. A i když firma zavlažuje nové sady hadicemi, tak by stromy potřebovaly daleko více vody. Kromě mrazů trápily sadaře přívalové bouře s kroupami. I sady, které mají konstrukce proti kroupám, byly v červenci poničené.

Sady Nebílovy letos neměly téměř žádné hrušky, velmi dobře ale dopadly třesně, švestky i borůvky, jejichž veškerá produkce byla zamlžovaná, tedy chráněná postřikem vody a glycerínu. Na sklizeň jablek povolaly 15 brigádníků, o deset méně než obvykle. Na příští úrodu už sady stříkaly v létě všechny stromy větší dávkou dusíku a zavlažovaly. "A budeme se modlit, aby nebyly jarní mrazy," dodala vedoucí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, pěstování, ovoce, firmy, Plzeňský, Nebílovy, jablko, mráz, Plzeň, sad, LUKRENA, Plzeňský kraj, Svaz českých a moravských spotřebních družstev, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sady Nebílovy u Plzně měly čtvrtinovou úrodu jablek proti loňsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.