Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Populární Evropský den sousedů se zaměří také na Ukrajince, nabídne jim komentované procházky městem

Jak prohloubit sousedské vztahy? Na tuto otázku se snaží odpovědět oblíbená komunitní akce, která se v Plzni koná vždy na konci května. Devátý ročník nabídne pestrý páteční program pro veřejnost, sobotní sousedské večere a nedělní komentované procházky. Vzhledem k aktuální situaci na Ukrajině vyhlásili pořadatelé také výzvu, aby se zapojili i váleční uprchlíci. Pro ně si připravili program v Borském parku i dvě komentované procházky, jež je blíže seznámí se západočeskou metropolí.

Evropský den sousedů se v Plzni poprvé odehrál v souvislosti s titulem Evropské hlavní město kultury 2015 a trvá dosud. Cílem akce je posílit život lokálních komunit a oslavit dobré sousedské vztahy.

Celý program letošního ročníku najdete ZDE.

Tradiční komunitní akce připadá letos na poslední květnový víkend 27. – 29. května. Po dvouleté koronavirové pauze měli pořadatelů trochu obavy, jestli bude zájem i ze strany zapojených organizací. Nakonec se do takzvaných Programových ohnisek přihlásilo dokonce více zájemců, než jak tomu bylo před pandemií.

„V rámci programu tak vznikne 11 míst s nabídkou programu pro veřejnost ve městě a blízkém okolí,“ uvedla hlavní produkční akce Soňa Rychlíková z DEPO2015. Na Lochotíně představí v sobotu svůj program Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM. Na Husovo náměstí se v neděli vrátí organizace Blízký soused.

„Evangelická církev metodistická otevře nádvoří u svého kostela na Bolevecké návsi, Plzeňská krajská rada dětí a mládeže obsadí okolí Centra Skupovka na Borech, Lesní školka V zahrádce a spolek Chraň vědomě! obydlí louku pod Vokounovou lávkou v Doudlevcích, Kultura Chotíkova připraví program ve Dvoře Markovna v Chotíkově, TJ Sokol Červený Hrádek zabydlí park v Červeném Hrádku,“ vyjmenovává Lucie Kaslová z DEPO2015.

Novými zastávkami bude například Kub Magnet ve Spáleném Poříčí, zapojila se také obec Kyšice nebo Aktivity centrum Krašovská na plzeňské Košutce. Zájemci se také mohli zaregistrovat do sousedských večeří a vybrat si z nabídky vystoupení, která se uskuteční rovnou před jejich domem. Letos mohli vybírat z 11 lokálních kapel a 30 divadelními vystoupeními pro děti.

V nabídce nechybí ani tři trasy nedělních komentovaných procházek, z čehož dvě budou tlumočené do ukrajinštiny. Jejich cíl je prostý-seznámit uprchlíky s městem, kde našli azyl. Projdou si například centrum města a dozví se mnoho zajímavostí i si procvičí češtinu. Další vycházka jim naopak ukáže místa, kde mohou trávit volný čas s dětmi.

Setkání s novými sousedy v Borském parku

Procházky ale nejsou jedinou součástí programu zaměřenou na uprchlíky. Krajská pobočka organizace Romodrom si připravila na pátek program v Borském parku s názvem Neziskovky pro uprchlíky. V čase od 14 do 18 hodin nabídne program a zároveň příležitost pro setkání lidí z Ukrajiny.

„Cílem je vytvořit příjemný prostor, kde děti a jejich maminky, nucené nedávno uprchnout ze své vlasti, získají příležitost se alespoň na chvíli odreagovat, vzájemně se seznámit a získat informace, které podpoří jejich místní integraci. To vše díky účasti řady poskytovatelů odborných sociálních a právních služeb,“ popisuje Petra Havránková z Romodromu. „Pro všechny je připraven prostor pro výměnu oblečení, doplňků, knih a hraček stejně jako piknik sponzorovaný dvěma plzeňskými restauracemi. Přítomna bude řada tlumočníků, kteří nám pomohou lépe se vzájemně seznámit,“ dodává.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Evropský den sousedů

Štítky Evropský den sousedů, akce, uprchlíci z Ukrajiny, kulturní program, uprchlík, Borský park, Ukrajina, Plzeň, Chotíkov, Česká obec sokolská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Populární Evropský den sousedů se zaměří také na Ukrajince, nabídne jim komentované procházky městem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.