Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Cenu města Plzně letos obdrží lékařka Milena Králíčková

Cenu města Plzně, jíž Plzeň už víc než půl století oceňuje přední vědce, vědecké kolektivy, objevy či významná umělecká díla spojená s městem, letos obdrží plzeňská lékařka Milena Králíčková. Ocenění předá primátor Martin Baxa (ODS) vědkyni a pedagožce za práci v oboru léčby neplodnosti 28. října při slavnostním shromáždění k 101. výročí vzniku Československa. Schválili to dnes zastupitelé.

"Paní profesorka Králíčková se od počátku své profesní dráhy věnuje tématům na průsečíku embryologie, gynekologie a porodnictví. Zaměřuje se na studium příčin neplodnosti a selhání léčby neplodných párů. Sleduje geneticky podmíněné příčiny, například vliv konkrétních mutací a vliv škodlivin v životním prostředí," řekl Baxa.

Sedmačtyřicetiletá vědkyně pracuje od roku 1996 na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni a na Gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice Plzeň. Devátým rokem vede na lékařské fakultě ústav histologie a embryologie. V ústavu a v Biomedicínském centru spolupracuje na výzkumu pohlavních buněk. Na konci minulého století pracovala v Bostonu, kde se věnovala genetickým příčinám poruch plodnosti. V roce 2016 byla jmenována profesorkou v oboru histologie a embryologie na Univerzitě Karlově. Od roku 2014 je prorektorkou univerzity pro studijní záležitosti a od letoška také jednou z vůdčích osobností evropské univerzitní aliance 4EU+, jež koordinuje pařížská Sorbonna a tvoří ji kromě Univerzity Karlovy též univerzity z Heidelbergu, Kodaně, Milána a Varšavy. Je také mimo jiné ambasadorkou Fulbrightovy komise.

Cena města Plzně je spolu s čestným občanstvím nejstarším městským oceněním. Poprvé byla předána v roce 1968. Za minulého režimu bylo do roku 1975 oceněno 18 osobností. Po šestnáctileté pauze se začala cena opět udělovat v oce 1991 a dosud ji obdrželo 27 vědců a umělců. Naposledy v roce 2016 ji dostal Daniel Georgiev a vědecký tým za objev sloužící pro diagnostiku dynamiky rakovinných buněk.

Autoři | Foto ZČU

Štítky ČR, správa, lidé, lékaři, ocenění, Plzeň, Milena Králíčková, plodnost, Martin Baxa, vznik Československa, ODS, Univerzita Karlova, Fakultní nemocnice Plzeň, Daniel Georgiev, Sorbonna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu města Plzně letos obdrží lékařka Milena Králíčková  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.