Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeň Design Week představí novodobý kroj, zeď míru a 50 značek

Design Week, který bude v plzeňském prostoru DEPO2015 od 11. do 17. listopadu, představí novodobý plzeňský kroj, zeď míru a přes 50 současných značek módy, šperků, papírenského zboží a porcelánu. Čtvrtý ročník festivalu nabídne 20 přednášek, diskuzí a workshopů s tématy módy, architektury, interiérového designu i řemesla. Novinářům to řekla mluvčí kreativní zóny DEPO2015 Petra Čížková.

"Přijedou například módní návrhářky Liběna Rochová a Josefina Bakošová, autoři návrhu nové Západočeské galerie nebo německý umělec Julian Vogel, který s Plzeňáky vytvoří zeď míru," řekla. Výstavy připomenou ikony československého designu. K vidění budou kola Favorit, hračky Fatra a auta Velorex, tedy legendární designové produkty, které si stále drží věhlas. Podle produkční Soni Rychlíkové ukáže Národní technické muzeum 15 jízdních kol Favorit a legendární nafukovací hračky Fatra. "Od 11. do 20. listopadu návštěvníci uvidí práce nominované na Národní cenu za studentský design, jejíž vítěz bude vyhlášen 14. listopadu v Klempírně DEPO2015," uvedla.

Výjimečnou událostí bude podle Rychlíkové tvorba zdi míru, jejíž obdobou je pražská Lennonova zeď na Kampě. Julian Vogel z Norimberku už předvedl své streetartové projekty v New Yorku, Paříži, Ugandě a Peru. Od 13. do 16. listopadu mohou zájemci tvořit nástěnné obrazy na téma svoboda v podchodu z Purkyňovy do Harantovy ulice.

Víkendová prodejní přehlídka, která ukáže přes 50 originálních značek, začne v pátek 15. listopadu v 17:00. V 18:00 ji zahájí diskuze Design a svoboda s Liběnou Rochovou, teoretikem designu Jiřím Hulákem a sochařem Pavlem Karousem, od 20:00 vystoupí kapela WWW. V sobotu jsou na programu čtyři bloky módních přehlídek a od 17:00 představení novodobého plzeňského kroje, který dokončují umělkyně z projektu CZECHIA.

Na 20 přednáškách a workshopech si může veřejnost navrhnout rekonstrukci bytu, naučit se malovat porcelán nebo zkusit krasopis. Václav Cinádr a Lukáš Houška z projektu Vizuální smog vezmou Plzeňany na komentovanou procházku městem. Po celý týden bude v DEPO2015 otevřeno knihkupectví Bendox a čítárna s retro nábytkem.

Autoři | Foto Plzeň Fashion

Štítky ČR, výtvarné, festival, design, Plzeň, kroj, Liběna Rochová-Svobodová, přednáška, móda, projekt, architektura, řemeslo, Velorex, Národní technické muzeum v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň Design Week představí novodobý kroj, zeď míru a 50 značek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.