Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

DEPO2015 láká na rodinnou interaktivní expozici, návštěvníky vezme doslova Vzhůru do oblak

PR článek

Po obrovském úspěchu rodinné výstavy Blik Blik Tajuplný les přichystalo plzeňské DEPO2015 pro rodiny s dětmi další zážitkovou interaktivní expozici. Děti i dospělí se v ní dostanou doslova Vzhůru do oblak. Na ploše 450 metrů čtvrceních se před návštěvníky rozvine fascinující cesta, která je provede historií touhy lidstva po létání. Netradiční zážitek jim zpestří přes 20 interaktivních exponátů jako je například laboratoř, kde budou moci děti zkoumat tajemství z živočišné říše pěkně pod mikroskopem. V dílně zase zkusí navrhnout a sestrojit vlastní letoun. Výstava potrvá do 31. srpna 2022.

Otevírací doba expozice:

Březen-srpen:
po-pá 14.00-18.00
so a ne + státní svátky 10.00-18.00

Červenec-srpen: každý den 10.00-18.00

„Létání přitahuje lidstvo od nepaměti. Snad každý snil o tom, jaké by to bylo rozpřáhnout ruce a vystoupat vzhůru,“ zdůvodňuje výběr tématu programový ředitel DEPO2015 Jan Štěpán. A právě to nová rodinná interaktivní expozice v DEPO2015 návštěvníkům umožní. Pomyslná cesta k tomu vede přes čtyři tematické okruhy.

V tom prvním se lidé seznámí s pověstí o Ikarovi, vydovádí se před projekční interaktivní stěnou anebo ulehnou pod mraky, které jim odvypráví příběhy průkopníků v oblasti aviatiky. Druhá část si bere inspiraci z přírody. Prostřednictvím počítačové hry a mechanických modelů mohou děti získat představu o tom, jaké je to létat jako pták. Vyzkouší si, jak fungují ptačí křídla a potvrdí si své závěry v letecké laboratoři.

Ve třetím okruhu se už návštěvníci doslova odlepí od země. Za pomoci vynálezů a fyzikálních zákonů vypustí horkovzdušný balón, zkusí vlastnosti křídla ve vzduchovém tunelu nebo se seznámí s příběhy letců a vynálezců. To vše je připraví na závěrečnou čtvrtou část, kde se coby inženýři postarají o start vlastní vesmírné rakety nebo se pokusí zkonstruovat letadlo, které z letištní ranveje dokáže uletět tu nejdelší vzdálenost.

Zábava pro celou rodinu

„Výstava je koncipována tak, aby si ji užili opravdu všichni. Hlavně první snová část nadchne i ty nejmenší. Určitě budeme rádi, když se rodiny ve výstavě budou snažit spolupracovat a vymýšlet společná řešení. Rodiče tak mohou dětem pomoci stavět letadla a rakety, vymýšlet ten nejlepší tvar křídel nebo si společně zasoutěžit. Při putování naší výstavou navíc naleznou odpovědi na spoustu často kladených zvídavých otázek svých dětí,“ popisuje Štěpán.

Expozicí bude návštěvníky provázet lektor, který dětem nejen odvypráví příběhy spjaté s létáním, ale zároveň bude připravený jim v případě potřeby také poradit a pomoci při ovládání složitějších exponátů. Prostor výstavy je bezbariérový, přístupný i s kočárkem. Expozice je podle autorů ideální pro školy, které budou moci využít lektorské programy. Ty dokážou výstavou provést až 30 dětí najednou a hravou formou jim sdělí fakta o zákonitostech létání z hlediska biologie, fyziky a inženýrství. Program představí prvopočátky aviatiky a nahlédne také do vesmíru. S lektorem si mohou děti popovídat i o tématech z oblasti ekologie.  

Samotnou expozici doplní víkendový doprovodný program s tematickými workshopy. Na nich si budou moci návštěvníci vyrobit několik typů malých letadel a jiných létajících předmětů. Workshopy se budou odehrávat poblíž výstavy v kreativní pojízdné zóně každý víkend a ve stání svátky od 10.00 do 17.00. Není potřeba se na ně jakkoli registrovat. Cena pro všechny zájemce je pouze v hodnotě příspěvku na materiál 50 Kč.

Organizační opatření:

  • Vstup v hodinových intervalech vždy v celou hodinu pro 30 návštěvníků
  • Vstupenky lze zakoupit na konkrétní datum a čas na portálu Plzeňská vstupenka
  • Expozice se řídí aktuálními hygienickými opatřeními. Pro zjištění přesných podmínek, které se mohou měnit, doporučují organizátoři před návštěvou zkontrolovat podmínky vstupu na www.depo2015.cz

Ohodnoť článek

Štítky DEPO2015, výstava, vzhůru do oblak, létání, vzdělání, program pro děti, Plzeň, rodina, exponát, Jan Štěpán, laboratoř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DEPO2015 láká na rodinnou interaktivní expozici, návštěvníky vezme doslova Vzhůru do oblak  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.