Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zabezpečení vstupů do škol stálo v Plzeňském kraji miliony korun

Miliony korun investovaly v minulých letech města v Plzeňském kraji i kraj do zabezpečení vstupů mateřských, základních a středních škol či družin. Zřizovatelé se snaží instalováním kamer, bezpečnostních zámků, turniketů, videotelefonů, čteček čipových karet či otisků prstů zajistit bezpečí žákům i učitelům. Plzeň také pořádá už třetím rokem semináře pro pedagogy. Školí je, jak postupovat v případě útočníka ve škole, vyplynulo z ankety.

Impulsem ke zvyšování zabezpečení škol byla mimo jiné událost z roku 2014, kdy psychicky nemocná žena vnikla do školy ve Žďáru nad Sázavou, ubodala tam jednoho studenta a další zranila. Incident se stal i loni v únoru v jedné plzeňské střední škole. Jednadvacetiletý muž tam napadl svou bývalou přítelkyni. Do školy se dostal jako řádná návštěva, na vrátnici se zapsal a nahlásil, za kým jde. O přestávce s osmnáctiletou studentkou odešli ze třídy a muž pak podle policie dívku při hádce několikrát udeřil.

Střední školy, které zřizuje Plzeňský kraj, mají různá zabezpečení. "V roce 2016 například odbor bezpečnosti a krizového řízení koordinoval a částkou 4,2 milionu korun dotoval zabezpečení osmi krajských škol proti vstupu neoprávněných osob," řekla mluvčí hejtmanství Alena Marešová. Pilotní projekt využil vstupní systém, který pracuje buď na principu otisků prstů nebo na magnetické karty. Někde ho doplnily i turnikety.

Rokycanské školy měly díky dotacím lepší zabezpečení už před útokem ve Žďáru. "Nicméně po něm se ještě zpřísnilo. Všechny tři základní školy mají kamerový systém, pečlivě se zamyká a je pod kontrolou, kdo do budov vstupuje," řekla mluvčí radnice Tereza Maixnerová. V největší základní škole Jižní předměstí navíc pracuje i vrátná. Kamerové systémy jsou také ve školkách. Zatím nikde nezaznamenaly žádný bezpečnostní incident.

V Plzni se začaly dávat bezpečnostní kamery ke vstupům do základních a mateřských škol v roce 2013, řekla manažerka prevence kriminality z magistrátu Andrea Gregorová. "Projekt byl rozdělen na několik etap, v současné době jsou již téměř všechny objekty pokryty kamerami. Na tuto aktivitu bylo vynaloženo přes 2,5 milionu korun," uvedla.

Vstup do základních škol je v Plzni většinou přes čipovou Plzeňskou kartu. Mateřské školy mají u vstupů převážně videotelefony. Loni Plzeň zahájila také projekt na zvýšení bezpečnosti v družinách. Každý, kdo chce dítě vyzvednout, rodiče, prarodiče nebo sourozenci, dostane čipovou kartu svázanou se jménem. U vchodu do družiny ji přiloží ke čtečce a na monitoru se mu zobrazí, zda je dítě v učebně, na školních pozemcích či v jídelně. Současně dostane vychovatelka upozornění na mobil, kdo a pro koho přišel.

Plzeň od roku 2017 s policií, hasiči a záchrannou službou školí všechny pedagogy z městem zřizovaných základních škol ve zvládání mimořádných a krizových situací. Policisté je učí, jak reagovat, pokud by se ve škole objevil útočník. Zdravotníci s nimi prakticky nacvičují ošetření nejčastějších zranění, jaká se mohou v takových případech vyskytnout. Hasiči nacvičují s učiteli i chování při vypuknutí požáru. Projekt město podle Gregorové ukončí na konci roku.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, školy, kriminalita, bezpečnost, Plzeňský, Plzeňský kraj, Plzeň, střední škola, základní škola, Žďár nad Sázavou, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zabezpečení vstupů do škol stálo v Plzeňském kraji miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.