Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Unikátní interaktivní výstava hravou formou vysvětlí zákonitosti létání

Touha po létání přitahuje lidstvo od nepaměti. Příběh Ikara a Daidala zná ze základní školy každý. Právě touto bájí začíná i samotná výstava Vzhůru do oblak, která už za týden odstartuje v plzeňském DEPO2015. Netradiční rodinný zážitek nabízí například laboratoř, kde budou moci děti zkoumat tajemství z živočišné říše pěkně pod mikroskopem. V dílně zase zkusí navrhnout a sestrojit vlastní letoun.

Po historicky nejúspěšnější výstavě Blik Blik Tajuplný les přichází do Plzně další interaktivní expozice. Od pohádkového lesa se ale v mnohém liší. „Tajuplný les byl postavený hodně na scénografii, atmosféře a příbězích. Tato výstava je více o faktech. Více popisuje, vysvětluje a je hodně o workshopech. Zaměřuje se hlavně na příběhy lidí, kteří vždy snili o létání,“ říká úvodem programový ředitel DEPO2015 Jan Štěpán.

Výstavu můžeme rozdělit na čtyři tematické okruhy. V tom prvním se lidé seznámí s pověstí o Ikarovi, vydovádí se před projekční stěnou anebo ulehnou pod mraky, které jim odvypráví příběhy průkopníků v oblasti aviatiky. Druhá část si bere inspiraci z přírody, kdy si návštěvníci vyzkouší, jaké je to létat jako pták. Blíže se podívají také pod mikroskop a zjistí fakta o tom, jak fungují ptačí či hmyzí křídla. Své poznatky si pak mohou ověřit v letecké laboratoři.

Paví pero pod mikroskopem

Třetí okruh už více pracuje s fyzikou a děti tak budou mít například možnost vypustit horkovzdušný balón, prozkoumat aerodynamiku křídel ve vzduchovém tunelu a blíže se také seznámí s příběhy letců a vynálezů. Vše zakončuje poslední čtvrtá část, kde své poznatky otestují v praxi. Hosté se na krátkou chvíli promění v letecké inženýry a pokusí se sestrojit vlastní vesmírné raketky nebo malé letadlo, jenž pak otestují na letištní ranveji.

Expozice vznikla ve spolupráci s vídeňským dětským muzeem ZOOM a dětským interaktivním muzeem Sladovna Písek, kde byla výstava k vidění v roce 2020. Každý pořadatel do výstavy přispěje vlastním prvkem a ani v Plzni tomu není jinak.

Plzeňští pořadatelé výstavu obohatili o zkušební ranvej

„U nás vznikla ranvej, která je takovým vyvrcholením celé expozice. Je to větrný tunel i zkušební dráha na to, aby si děti mohly otestovat své vlaštovky a letadla. Červené kruhy fungují jako terče. Je to velmi zábavná část, kdy děti mezi sebou soutěží i se snaží vymyslet, jak své výtvory vylepšit,“ doplňuje Štěpán.

Expozici doplní také víkendové doprovodné programy s tematickými workshopy. Na nich si budou moci návštěvníci vyrobit několik kusů letadel a jiných létajících předmětů.  Expozice je podle autorů ideální pro školy, které budou moci využít lektorské programy. Ty dokážou výstavou provést až 30 dětí najednou a hravou formou jim sdělí fakta o zákonitostech létání z hlediska biologie, fyziky a inženýrství. Program představí prvopočátky aviatiky a nahlédne také do vesmíru. S lektorem si mohou děti popovídat i o tématech z oblasti ekologie.  Výstava začíná 18. března a potrvá až do konce letních prázdnin. Více informací a aktuální protiepidemická opatření najete na webových sránkách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DEPO2015/Dominik Erban, Zuzana Duzbabová

Štítky DEPO2015, výstava, vzhůru do oblak, létání, vzdělání, program pro děti, Plzeň, les, Daidalos, Jan Štěpán, laboratoř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní interaktivní výstava hravou formou vysvětlí zákonitosti létání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.