Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Za 24 hodin se v Plzni registrovalo na 600 válečných uprchlíků z Ukrajiny v asistenčním centru

Kolem 600 ukrajinských válečných uprchlíků se za posledních 24 hodin registrovalo v Plzni. Kromě Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU), kde se k pobytu a zdravotnímu pojištění přihlásilo asi 350 lidí, další lidi k pobytu registrovalo pracoviště odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra (OAMP) v Jagelonské ulici, řekl v neděli dopoledne novinářům hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

I v neděli stála před krajským centrem v bývalém obchodním domě Prior dlouhá fronta uprchlíků kvůli vyřízení dokladů. Před centrem pomáhají dobrovolníci. Rozdávají darované teplé deky, čaj, kávu, namazané chleby a další občerstvení. Na místě jsou také policisté a hasiči. Plzeňané sem vozí deky i třeba sladkosti pro čekající děti.

V KACPU, které zřizuje a koordinuje kraj, je podle hejtmana 14 pracovišť. Uprchlíci si tam vyřídí přihlášení k pobytu a zdravotní pojištění, kapacita odbavování je asi 30 lidí za hodinu. "V noci od 21:00 do rána do 8:00 běží polovina stanovišť, přes den fungují všechna. Od pondělí by mělo mít rozšířenou dobu provozu i pracoviště odboru azylové a migrační politiky, takže bychom měli mít víc pokrytou i noc a mělo by to být maximálně vytížené," řekl Rudolf Špoták. Díky tomu že v Plzeňském kraji bylo už před válečnou krizí hodně pracujících Ukrajinců, OAMP tu měl posílené pracoviště. V týdnu má přes den otevřeno pro uprchlíky asi 18 přepážek. Nyní díky pomoci úředníků z magistrátu a z krajského úřadu by měl úřad pracovat i přes noc, řekl hejtman.

KACPU zajišťuje uprchlíkům i ubytování, zájem o něj mělo dosud do deseti procent lidí. Naprostá většina z nich přijíždí podle Špotáka za známými či příbuznými. To byl případ i mladé maminky Nasti, která dnes čekala před centrem na vyřízení dokladů i s kočárkem s teprve několikaměsíčním miminkem. "Utíkáme z města Chmelnický, kus jsme šli pěšky, pak nás vezli. V Plzni jsme od 2. března, jeli jsme za známými," řekla.

Plzeňské centrum pomoci válečným uprchlíkům zažívalo v sobotu asi největší nápor od svého vzniku

Asi největší nápor od svého středečního otevření zažívalo v sobotu plzeňské Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v bývalém obchodním domě Prior nedaleko hlavního vlakového nádraží. Shodují se na tom oslovení dobrovolníci i hasiči,...

V Plzni měl v neděli konečnou stanici také speciální vlak, který vypravují České dráhy. V pořadí šestý humanitární evakuační vlak Českých drah vezl 684 uprchlíků, převážně žen, dětí a seniorů. Zastavoval v Ostravě, v Olomouci a v Pardubicích, Prahu míjel. Z vlaku ale přišla do KACPU pro pomoc jen dvacítka uprchlíků. "Když se dozvěděli, že vlak nebude stavět v Praze, hodně jich vystoupilo už v Pardubicích, do Plzně jich pokračovalo asi 93, většina z nich ale po příjezdu pokračovala do Německa nebo odjela jinam," řekl Špoták.

Kraj připravuje pro uprchlíky, kteří venku čekají ve frontě i v teplotách kolem bodu mrazu, další opatření. "Chceme alespoň část té fronty zastřešit, postavíme tady velký stan," řekl hejtman. Někteří lidé čekající venku mají strach odejít se ohřát do stanu k dobrovolníkům, nebo si dojít pro jídlo a teplé nápoje, aby neztratili svou pozici ve frontě, řekli novinářům. Kraj také podle hejtmana navázal spolupráci s Plzeňským Prazdrojem, který před centrem postaví svůj velký stan s jídelnou, kde bude vařit a rozdávat čekajícím uprchlíkům jídlo.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzen.eu

Štítky Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), pomoc Ukrajině, uprchlíci, uprchlík, Plzeň, Ukrajina, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana, Ministerstvo vnitra České republiky, stan, České dráhy, Praha, Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za 24 hodin se v Plzni registrovalo na 600 válečných uprchlíků z Ukrajiny v asistenčním centru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.