Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pomáhal osvobodit Kyjev od nacistů a neohnul hřbet ani před komunisty, Pravomil Raichl nikdy nepřestal bojovat

Raichl se jako mladík zapojil do protinacistického odboje a zblízka také poznal hrůznost ruského režimu, který jej věznil v gulagu. Byl také mezi prvními Čechoslováky, kteří se v listopadu 1943 podíleli na osvobozování nacisty okupovaného Kyjeva. Po válce ostře kritizoval komunistický režim a na sklonku života plánoval atentát na prokurátora Karla Vaše, který poslal ve vykonstruovaném procesu na smrt Heliodora Píku a mnohé další. Zradilo jej však srdce a zemřel ve svém bytě v Plzni dřív, než zvládl svůj plán dokončit.


Pravomil Raichl se narodil 31. ledna 1921. Vystudoval lesnickou školu v Písku. Za války se účastnil bojů na východní frontě, kde byl několikrát zraněn. Oceněn byl třemi Čs. válečnými kříži a medailí Za chrabrost. V roce 2000 ho prezident Václav Havel vyznamenal řádem Bílého lva V. třídy

Mezi hrdiny druhé světové války najdeme řadu českých jmen. Pravomil Raichl mezi nimi ovšem vyniká. Od jeho smrti uplynulo už 20 let, jeho činy si ale lidé stále připomínají. „Měl jsem čest poznat desítky válečných veteránů, ale Pravomil, kterému jeho nejbližší říkali Pravoš, byl výjimečný mezi výjimečnými. Nevím, jak by se stavěl k dnešní politické situaci, protože on mě vždy něčím překvapil,“ řekl na dnešním pietním aktu publicista Jaroslav Čvančara.

Pravomil Raichl se jako mnoho našinců rozhodl v březnu 1939 odejít za hranice, kde se chtěl zapojit do protinacistického odboje, tehdy mu bylo osmnáct let. Hranice se rozhodl přejít na území východního Polska. Tam byl ale zadržen sovětskými pohraničníky a obviněn z nedovoleného přechodu hranic a špionáže, za což mu hrozil mu trest smrti. Rozsudek byl na poslední chvíli pozastaven a mladíka poslali do gulagu. Situace se změnila, když Německo napadlo Sovětský svaz a na území SSSR vznikla 1. čs. samostatná brigáda. Ta spolu s ruskými vojáky začátkem listopadu 1943 vstoupila do Kyjeva.

„Pravomil Raichl spolu se svým brantrancem Vlastislavem jako první samopalníci dosáhli hořícího centra města. Byli rychlejší než rudoarmějci. Jak symbolické, dva Raichlové, dva Češi se jako první probili do hlavního města Ukrajiny,“ píše Čvančara v životopisné knize Pravomil Raichl: Život na hranici smrti.

Podle ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeňka Hazdry dokázal Raichl rozpoznat rizika a nebezpečí ohrožující svobodu a demokracii. „Pokud si máme odnést nějaké poučení z historie a inspiraci od lidí jako byl Pravomil Raichl, tak musíme být ostražití i v dnešní době a nesmíme být lhostejní vůči potlačování lidských práv a útokům na demokratické principy a ohrožování svobody kdekoli na světě,“ apeloval Hazdra.

„Pokud se nepoučíme z historie, budeme odsouzeni k jejímu opakování. Musíme být ve střehu a uvědomit si fakt, že v dnešní době máme obrovskou výhodu, že můžeme srovnávat,“ doplnila jeho slova pořadatelka pietního aktu Iveta Irvingová.

Z hrdiny vyvrhelem

Bývalý komunistický prokurátor Karel Vaš poslal desítky nevinných lidí na popraviště a další stovky do vězení. Před soudem stanul za justiční vraždu generála Heliodora Píky, podle soudu byl ale případ už promlčený. Vaš zemřel v pražském domově seniorů 8. prosince 2012, bylo mu 96 let.

Raichl se po návratu z války dlouho neradoval a čím dál více ho trápilo, jakým směrem se ubírá politický vývoj v zemi. To neušlo pozornosti ani Státní bezpečnosti, která využila jeho kontaktů a v rámci takzvané "Mostecké špionážní aféry" pozatýkala desítky vojáků a důstojníků. V roce 1948 padly tři rozsudky smrti. Pravomil Raichl byl jedním z těch, kteří si jej vyslechl. Tehdejší prezident Edvard Beneš odmítl rozhodnutí soudu podepsat, a tak byly změněny na doživotí. Raichl putoval do věznice Bory a poté do Leopoldova. Z věznice se mu podařilo utéct a dlouhé rok žil v Americe, kde vystudoval a založil rodinu. O návratu do své vlasti začal znovu přemýšlet až po roce 1989. Doufal, že polistopadový vývoj přinese vyrovnání a napravení křivd. I proto svědčil proti komunistickému prokurátorovi Karlu Vašovi. Soud označil jeho činy, mezi které patřil i vykonstruovaný proces s Heliodorem Píkou, za promlčené. S tím se Raichl nehodlal smířit a chtěl vzít spravedlnost do vlastních rukou.


Reprofoto z knihy Jaroslava Čvančary - Pravomil Raichl: Život na hranici smrti

„Nikdy jsem nevytušil, že má svůj cíl a že poté, co ho zklamala česká justice a policie, chce demonstrativně potrestat Karla Vaše. Nikomu se s tím nesvěřil, vyjma Vojtěcha Klečky, což byl jeho bývalý spoluvězeň. Až po jeho smrti jsem se dozvěděl pravdu. Kdybych byl všímavější, mohl jsem to vytušit. I sám Klečka nebyl zasvěcen do celé věci úplně podrobně,“ doplnil Jaroslav Čvančara.

Svůj plán Pravomil Raichl uskutečnit nestihl. Zemřel 25. února 2002 v Plzni ve svém bytě v Thámově ulici. Přesně v den, kdy chtěl svůj čin zrealizovat. Na domě, kde naposledy vydechl, je od roku 2015 umístěna pamětní deska. U té se sešli členové rodiny, zástupci města i organizátoři pietní akce z vojenského historického spolku. Životní příběh Pravomila Raichla byl také inspirací snímku "Staříci" režisérů Martina Duška a Ondřeje Provazníka.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky historie, odboj, Pravomil Raichl, Plzeň, atentát, Karel Vaš, komunismus, válka, Ukrajina, pietní akt, Kyjev, smrt, Heliodor Píka, prokurátor, Jaroslav Čvančara, Zdeněk Hazdra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Pomáhal osvobodit Kyjev od nacistů a neohnul hřbet ani před komunisty, Pravomil Raichl nikdy nepřestal bojovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.