Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Soud zrušil zákaz vstupu neočkovaných do restaurací. Bylo to ostudné, říká známá právnička

Verdikt Nejvyššího správního soudu v Brně označil jako neplatné opatření, podle kterého se hosté restaurací a dalších zařízení museli prokazovat dokladem o očkování či prodělání nemoci covid-19. Zásah soudu je odložený o sedm dní, kdy stát ještě může reagovat a prokázat soudu nové skutečnosti. Podle Jany Zwyrtek Hamplové, známé advokátky a odbornice na správní právo, může státu vzniknout další problém kvůli žalobám ze strany podnikatelů i fyzických osob.

Podle soudce NSS Petra Mikeše pandemický zákon regulaci hotelů a restaurací v podobě kontrol očkování a prodělání nemoci neumožňuje. „Toto rozhodnutí mě nepřekvapilo, ale čekala jsem ho dřív. Takových zrušených opatření už bylo přes čtyřicet, vláda by je měla konzultovat s dobrými právníky,“ okomentovala výrok právnička Jana Zwyrtek Hamplová.

Ve spolupráci se spolkem Pro Libertate napadla žalobou řadu z vydaných restrikcí. „Právě zrušené opatření bylo jedno z nejhorších, protože selektovalo lidi. Bylo to na úrovni rasové diskriminace, rozdělovat lidi na očkované a neočkované, když to nemá žádný vliv. Bylo to ostudné, že si někdo dovolí své občany takto selektovat. Nemělo to žádné odůvodnění, jednalo se pouze o politický nátlak, aby byli lidé přinuceni k očkování. Já jsem to odsuzovala od počátku, že je to úplně mimo jakýkoliv právní stát,“ prohlásila právnička.

Pro zachování platnosti opatření může nyní ministerstvo buď prokazovat, že situace je extrémně špatná a celá země je ohnisko covidu-19, anebo by musela vláda vyhlásit nouzový stav a regulaci restaurací a hotelů zajistit krizovým opatřením. Pokud si účastníci řízení vyzvednou rozsudek během dneška, nabude účinnost příští týden ve středu o půlnoci.

„Domnívám se, že tato lhůta tam neměla co dělat. Už na tom nejde nic napravit. Není důvod v této diskriminaci pokračovat i v dalších dnech. Bývalá ministryně Schillerová toto opatření komentovala tak, že je potřeba znepříjemnit neočkovaným život. Od počátku byl ten úmysl jasný, o ochranu zdraví nešlo,“ míní Jana Zwyrtek Hamplová.

Dalšími částmi opatření, které regulují například obchodní centra, kadeřnictví či vstup na koupaliště, se bude soud ještě zabývat. „Tuto problematiku se mnou konzultovali různí lidé, které to omezovalo. Bylo to smutné, cítili se jako odpad. Obraceli se na mě podnikatelé, i rodiče, kteří nemohli třeba doprovázet své děti na sportovní akce a podobně,“ popsala advokátka oceněná v roce 2019 titulem Právník roku v kategorii Správní právo.

Ta nevylučuje ani možné soudní případy, ve kterých budou restauratéři a další subjekty žádat náhrady za omezení jejich podnikání. „Vím, že někteří podnikatelé chtějí žádat odškodnění, zatím není jasné, jak by tu škodu prokazovali. Ale i lidé, kteří se cítili opatřením ponížení a omezení, budou chtít od státu omluvu a finanční satisfakci. Asi dvacet lidí jen z mého regionu se mě na tuto možnost ptalo a mám určité obavy, že soudy by v těchto případech mohly vyhovovat, že došlo k zásahu do osobnosti. Pak by mohla být lidem i nějaká satisfakce přiznaná. Pro stát i soudy to může být další problém, mohlo by se jednat o tisíce lidí,“ upozornila Jana Zwyrtek Hamplová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com / hamplova.cz

Štítky Soud, rozsudek, Nejvyšší správní soud, restrikce, opatření, covid-19, restaurace, Jana Zwyrtek Hamplová, očkování, Nejvyšší správní soud České republiky, Brno, Petr Mikeš, pandemický zákon, Alena Schillerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zrušil zákaz vstupu neočkovaných do restaurací. Bylo to ostudné, říká známá právnička  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.