Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za 30 let vyrostlo v Plzeňském kraji 31 tisíc bytových domů, prodej pozemků plánují nyní v Klenčí a Tachově

Celkový počet bytových domů v Plzeňském kraji překročil hranici 144 000 objektů. Je to 6,1 procenta z celkového počtu bytových a rodinných domů v ČR. Počet je po krajích Karlovarském, Libereckém, Praze a Pardubickém kraji pátý nejnižší ze 14 regionů. Vyplývá to z výsledků loňského sčítání lidu, domů a bytů, které zveřejnil Český statistický úřad. Za posledních deset let se počet bytových a rodinných domů v Plzeňském kraji zvýšil přibližně o 13 tisíc. Novou bytovou výstavbu v kraji připravuje například Klenčí na Domažlicku nebo Tachov.

Plzeňský kraj je s aktuálním počtem 590 250 obyvatel na osmém místě ze všech 14 regionů.

Nejsilnější skupinou vlastníků bytových domů v Plzeňském kraji jsou fyzické osoby, které mají v držení 89 procent obytných budov, tedy více než 128 000 objektů. V celé republice vlastní fyzické osoby mírně přes 88 procent bytových a rodinných domů. Stát nebo obce jsou v plzeňském regionu majitelem 3179 domů k bydlení, bytová družstva drží 317 budov, jiné právnické osoby 2759 domů, spoluvlastnictví vlastníků bytů registrují statistici v 8969 případech a 186 bytových domů je podle výsledků sčítání ČSÚ v kombinovaném vlastnictví.

V celé ČR vlastní stát nebo obce z celkového sečteného počtu 2 353 025 domů přes 41 500 bytových objektů, tedy 1,8 procenta, bytová družstva drží 0,6 procenta obytných domů, jiné právnické osoby jsou vlastníky ve 2,4 procenta, ve spoluvlastnictví vlastníků bytů je 6,2 procenta bytových budov a 4300 domů je v kombinovaném vlastnictví.

Klenčí připravuje bytové domy a parcely, chce přilákat hlavně mladé lidi

Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku připravuje dvě obytné zóny, největší za posledních 30 let. Bytové domy vzniknou v bývalých kasárnách, parcely pro rodinné domy pak mezi školkou a hřbitovem. Městys s 1300 obyvateli tak chce přilákat mladé rodiny...

Tachov připravuje zónu s parcelami pro rodinné domky

Třináctitisícový Tachov připravuje nad městem u lesoparku zónu minimálně s 50 parcelami pro rodinné domy. Další desítky bytů a domků staví soukromá firma. Ve městě je kvůli růstu počtu zahraničních dělníků problém sehnat cenově dostupné bydlení. V Tachově není možné sehnat byt ani domek, protože ceny stouply tak, že na to běžný člověk nemá, řekl starosta Ladislav Macák (Patrioti Tachova). Příhraniční město, jemuž dlouhodobě klesá počet obyvatel, má přitom velký zájem o trvale žijící rodiny.

Tachov je deset kilometrů od průmyslové zóny Nová Hospoda v Boru, která je podle jejího majitele, developerské firmy CTP, největším tuzemským industriálním parkem s rozlohou 135 hektarů. Trvale expandující areál u dálnice D5 dnes dává práci více než 4000 lidem, z nichž hodně bydlí právě v Tachově.

„Ubytoven tu moc nemáme, většina lidí bydlí v bytech a rodinných domcích. Spekulanti skupují byty, ukládají do nich peníze. Dnes tu neseženete byt ani rodinný domek," uvedl Macák. Podle něj se po Tachově šíří inzeráty typu: Koupím jakýkoli byt v tomto domě, cenu respektuji. „Kupci, kteří ve městě nebydlí, je pak pronajímají zahraničním dělníkům," podotkl. Každodenní poptávku potvrzují také úředníci radnice.

Ceny jsou nad možnostmi běžných lidí."

Ceny podle starosty za deset let stouply nad možnosti běžných občanů. „Byt 1+1 ze 70. i 60. let minulého století s původním vybavením, umakartovým jádrem, bez balkonu se prodává za 1,8 milionu," uvedl. Panelákový byt 3+1, do něhož se za 50 let nedala ani koruna, za 3,6 milionu Kč. „Ceny jsou tu teď strašné, místní na to nemají," konstatoval obyvatel sídliště. Rapidní zdražování podle Macáka trvá deset let, kdy se začala výrazně rozšiřovat industriální zóna CTPark Bor. „Předtím stál byt ve zděném domě 1,3 milionu, dnes přes tři miliony," upozornil Macák.

Tachov teď připravuje novou obytnou zónu nejméně pro 50 rodinných domků. „Je to pěkná lokalita za Mohylou (památníkem) s výhledem do přírody. Letos chceme mít projekt na zasíťování. Z něj uvidíme, kolik budou stát sítě a ulice. Pak se město rozhode, jestli na to bude mít, nebo zda to celé prodá developerovi," uvažuje Macák. Padesátka parcel bude na pozemcích města, za nimi jsou ještě menší soukromé plochy. „Ale soukromníci chtějí 1000 korun za metr louky, tak to ať si to nechají," uvedl.

Starosta věří, že noví zastupitelé v roce 2023 rozhodnou o tom, že město půjde do projektu zóny samo, i když sítě přijdou při dnešních cenách materiálů a prací určitě na více než 30 milionů Kč. Místní firma RAZKA reality staví desítky bytů a domků nad sídlištěm Rapotín. První etapa je hotová začala se druhá, dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky bydlení, stavba, rodinný dům, developer, Plzeňský kraj, Klenčí, Tachov, pozemky, finance, bytový dům, pozemek, Český statistický úřad, Ladislav Macák, Česko, Praha, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za 30 let vyrostlo v Plzeňském kraji 31 tisíc bytových domů, prodej pozemků plánují nyní v Klenčí a Tachově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.