Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Železná Ruda buduje nové náměstí, bourá starou cukrárnu

Železná Ruda na Klatovsku buduje nové náměstí. Rekreační město s 1630 obyvateli zahájilo úpravy asi půlhektarového prostoru demolicí bývalé cukrárny Espresso, která desítky let hyzdí centrum. Projekt přestavby náměstí bude hotov v lednu 2020. Už letos na podzim chce město dohodnout stavební firmy, které by na jaře příštího roku mohly začít pracovat. Novinářům to řekl starosta Filip Smola (ČSSD).

Odstranění cukrárny, jejíž budova je od letoška v majetku města, léta bránily složité vlastnické vztahy, město ještě musí získat část pozemků. "Už jsme zbourali první část budovy. Dále se nám podařilo přesunout pozemky z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který je teď nabízí jako povinnou formalitu všem organizačním složkám státu a následně je město odkoupí," uvedl Smola. Doufá, že druhou část budovy, tedy spodní patro, které stojí z větší části na pozemcích ÚZSVM, zbourá letos. Na koupi Espressa, kde byla léta i vietnamská tržnice, se město letos dohodlo se soukromým vlastníkem.

Studii nového náměstí má město od loňska. Podle Smoly už byla minulý měsíc dokončena první etapa za kostelem, tedy žulové povrchy, lavičky z městského dřeva, veřejné úsporné LED osvětlení a odpadkové koše. "Teď začínáme o něco větší sedmitýdenní etapu před kostelem," řekl. Obě vyjdou na 1,2 milionu Kč. "Řešíme co nejvíce věcí svépomocí," řekl místostarosta Petr Najman (Volba pro Železnorudsko).

Starosta zatím nedokáže odhadnout náklady úprav širšího centra Železné Rudy. Od náměstka hejtmana Iva Grünera (ČSSD) má příslib pomoci z programu na financování volnočasových zón. Město má letos velké výdaje se stavbou hasičské zbrojnice a infrastrukturou průtahu.

Železná Ruda už se definitivně domluvila s ŘSD na budování průtahu města. "Začínáme 1. dubna 2020 s částí sever, tedy od železničního přejezdu nahoru k mostu na Klatovy," dodal Smola.

Autoři | Foto Železná Ruda

Štítky ČR, stavby, správa, Železná Ruda, cukrárna, ČSSD, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, pozemek, okres Klatovy, Ředitelství silnic a dálnic, Ivo Grüner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Železná Ruda buduje nové náměstí, bourá starou cukrárnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.