Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do interiéru gotického chrámu přibyl hi-tech terminál, plní funkci kasičky

Jsou věci, které byste v kostele asi nečekali. Jednou z nich je například platební terminál, díky kterému mohou zájemci dobrovolně a bezkontaktně přispět na chod plzeňské katedrály. Klasické kasičky samozřejmě nezmizí. Chrám svatého Bartoloměje je v pořadí druhým, kde dárcovský terminál najdete. První instalovala Česká spořitelna v poutním kostele v Neratově na Rychnovsku.

„Jdeme s dobou“, hlásí Biskupství plzeňské. Hned za vchodem do katedrály tak nyní najdete zbrusu nový platební terminál. Kasičky v chrámu nadále zůstávají, výnosy z nich jsou ale v porovnání s financemi na provoz katedrály zanedbatelné. Smysl mají jiný.

„Inspirovali jsme se božím slovem, ve kterém je řečeno, že dar se dává dobrovolně. A protože my máme otevřenou tuto katedrálu pro všechny, kteří tady hledají setkání s tím, co otevírá jejich životy dobru, tak nabízíme, aby také se také v solidaritě podíleli na údržbě tohoto prostoru. Proto tady máme nový způsob, který jde s dobou. To znamená terminál, na kterém je možné darovat peníze dobrovolně potom, co lidé katedrálu navštívili," vysvětlil plzeňský biskup Tomáš Holub.

Terminál stojí hned vedle zpovědnice, což podle biskupství nenese žádný skrytý význam

A jak to celé vlastně funguje? Zcela jednoduše. Stačí vybrat částku z předvolených možností ve výši 100, 300 a 499 korun. Možné je také zvolit vlastní výši příspěvku. K zaplacení mohou lidé použít platební kartu, telefon nebo chytré hodinky s bankovní aplikací. Pak už jen stačí vzít si stvrzenku s poděkováním.

Aktuálně máme tyto stroje tři. Jeden je v plzeňské katedrále, druhý v kostele v Neratově a třetí na výstavě sv. Ludmily v Pálffyho paláci v Praze. Zájem nás překvapil. Aktuálně přístroj dodáváme jako službu k běžnému účtu a pronájem připravujeme,“ uvedl Petr Chlupáč z České spořitelny.

Z Neratova, kde terminál mají od začátku srpna, chodí podle něj velká pozitivní zpětná vazba napříč všemi generacemi. Překvapivý je i výběr darů prostřednictvím terminálu. „Oproti klasickým kasičkám se jedná o částku osmkrát až devětkrát vyšší,“ dodal. Do kasiček se tam dle jeho slov podařilo měsíčně vybrat zhruba 20 tisíc korun. 

Katedrála je otevřená denně a lidé si její interiér mohou prohlédnout zdarma. Zvlášť nově zrekonstruované prostory přilákaly v letních měsících tisíce lidí. Teď v zimě je zájem vlažnější. Svou vinu na tom nese i úpadek turismu kvůli koronaviru „Bohužel je to také tím, že jsou zavřené i adventní trhy, jsou to desítky až menší stovky lidí denně,“ doplnil biskup.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Plzeň, katedrála sv. Bartoloměje, kostel, chrám, biskupství, dar, příspěvek, návštěvnost, turismus, Česká spořitelna, Neratov, okres Rychnov nad Kněžnou, Tomáš Holub, Petr Chlupáč, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do interiéru gotického chrámu přibyl hi-tech terminál, plní funkci kasičky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.