Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Provozovatelé hotelů a penzionů v Plzeňském kraji nečekají od silvestrovských oslav zázraky

Obsazených pokojů je málo a rezervace ubývají. Hotely a penziony v kraji se zatím vánočních svátků a oslav konce roku spíše obývají. Přitom před pandemií bylo pro ně toto období vrcholem sezony a oblíbené lokality na Šumavě měly většinu pokojů zablokovanou na rok dopředu. Letošního silvestra ale budou lidé trávit hodně v chatách, chalupách nebo v apartmánových bytech. Zájem o ubytování v soukromí naopak vzrostl.

V šumavském rekreačním středisku Železná Ruda čekají podle vedoucí infocentra Barbory Kučeravé potenciální hosté na vývoj situace, která se mění každým dnem. „Spíš se tu řeší, jestli se hotely nezavřou, za týden dva budeme vědět víc," řekla. Podle starosty Filipa Smoly hotely a penziony moc obsazené nejsou. „Všichni vyčkávají do poslední chvíle na opatření vlády. Chystají se sem vlastníci rekreačních bytů a chalup a jejich kamarádi," uvedl.

Roste zájem o pronájem apartmánů

V Železné Rudě, kde žije 1600 obyvatel, je podle odhadů kolem 2000 apartmánových bytů, které využívají rekreanti. Jejich počty pandemie ještě posílila. Řada ubytovacích kapacit se mění na apartmány k nájmu nebo k prodeji. „Covid to urychlil. Hotely a penziony byly v epidemii zavřené, zatímco pronájem bytů pokračoval celou minulou zimu a bylo tam plno," podotkl Smola. Podle Kučeravé do oblasti přijíždějí lidé vždy až 26. prosince. „Všechny lyžařské areály se ale připravují na sezonu. Jejich otevření by mohlo návštěvníky přilákat," uvažuje.

Oblíbená ubytovací střediska v Železné Rudě ale neskuhrají. Největší hotel OREA Resort Horizont má být na silvestra obsazený asi za dvou třetin, vyšší zájem je také o Vánoce. Jde výhradně o Čechy, o rodiny nebo páry, větší skupiny zmizely. „Před dvěma lety jsme byli na silvestra i Vánoce úplně plní. Ale ani teď to není tak špatné, jak by to mohlo být," shrnul ředitel Jan Lauterkranz. Hotel se 117 většinou dvoulůžkovými pokoji, s bazénem, saunou a párou nabízí různé typy rezervací, které není problém zrušit bez storna nebo domluvit jiný termín. „Doufáme, že se nic nezavře. Nemáme indicie, že by se něco takového mělo dít," konstatoval.

Lyžařský areál Ski&Bike Špičák má podle šéfa Vladimíra Kasíka mezi svátky a Novým rokem plně obsazenou kapacitu 60 míst v turistických chatách Blaženka a Hanička. „Ceny za ubytování se meziročně zvýšily asi o deset procent, ale stále patří mezi cenově velmi přijatelné," konstatoval. Kromě zimních sportů nabízí modernizovanou sportovní halu u lanovky.

Plzeňské hotely doplatily i na zrušení trhů

Plzeňské hotely jsou prázdné, ale o Vánocích i silvestru budou otevřené. „Lidé vyčkávají, jaká bude aktuální epidemiologická situace. Moc nám nenahrává ani zrušení adventních trhů. S návštěvností to teď bude hodně špatné," předpokládá Zuzana Koubíková, ředitelka městské organizace Plzeň-TURISMUS, která se 17 hotely připravila na leden až březen cenově výhodné turistické balíčky. V Plzni není koncem letošního roku ani moc akcí.

Město připravilo balíčky pro turisty i Plzeňany, hotelové noci nabídnou relax, dobré jídlo i slevy na vstupném

Do role turistů se mohou po tří víkendy vžít i obyvatelé západočeské metropole. Městská příspěvková organizace Plzeň-Turismus společně se 17 hoteliéry připravila zážitkový program, který lidem nabídne za zvýhodněné ceny přenocování, jídlo nebo...

„Na silvestra ani na Vánoce zatím nemáme žádné rezervace. Ten konec roku vypadá hodně smutně, možná ještě o něco hůř než loni. Hotel bude každopádně otevřený," informoval Martin Perkaus, recepční tachovského hotelu Garni s 50 pokoji. Ještě před dvěma lety měl na konec roku hodně rezervací. Hotel Sokolský dům na domažlickém náměstí očekává, že bude mít na Vánoce a silvestra obsazenou více než čtvrtinu lůžek. „Pokoje určitě mít volné budeme. Současná situace je znát, ale zatím to není úplně nejhorší, rezervace se ale moc nedělají," podotkla recepční s tím, že němečtí hosté už téměř vymizeli.

Podle Petra Vybírala z webu e-chalupy.cz, který nabízí 12 tisíc chat a chalup po ČR, je jejich současná obsazenost na silvestra 85 procent. „Všechny horské oblasti už budou od 27. prosince do 1. ledna vyprodané a o Šumavu je velký zájem. Vánoce, silvestry se tam vyprodají nadoraz," řekl. Majitelé chalup a chat už druhým rokem chtějí vyšší ceny, za dva roky vzrostly asi o 25 procent. „Loni to začalo s novými objekty, které přibyly do katalogu, letos na vyšší ceny tlačí i vlastníci rekreačních nemovitostí, které nabízíme už deset let," vysvětlil. Nabídka pronájmů chalup a chat se loni po prvním rozvolnění citelně zvýšila, ale za čtyři měsíce se vrátila do předcovidové úrovně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Visit Pilsen

Štítky turismus, zima, sezona, Vánoce, silvestr, ubytování, Šumava, Železná Ruda, Plzeň, hotel, penzion, chalupa, Plzeňský kraj, Česko, Petr Vybíral

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatelé hotelů a penzionů v Plzeňském kraji nečekají od silvestrovských oslav zázraky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.