Počasí dnes9 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Majitel baru chce podpořit prodejce ze zrušených vánočních trhů, zdarma jim nabízí k využití venkovní předzahrádku

, aktualizováno 28. listopadu 2021, 16:00

Pomocnou ruku nabízí trhovcům v reakci za nečekaně zrušené Adventní trhy majitel známého plzeňského Forestbaru. Bezplatně hodlá poskytnout prodejcům vánočního zboží do užívání předzahrádku, kterou má před svým podnikem v Pražské ulici v centru Plzně, hned za rohem od náměstí Republiky. A ke stejně vstřícnému kroku vybízí podnikatel i majitele dalších barů, kaváren a restaurací, které mají předzahrádky. 

„Předzahrádku před naším Forestbarem máme celoročně, ale teď je nevyužitá. Tak nás napadlo nabídnout ten prostor dvěma nebo třem stánkařům, aby tam po uzavření vánočních trhů mohli prodávat své zboží. Zázemí budou mít k dispozici u nás v baru. Mohlo by se k nám na předzahrádku přemístit prostě něco trhů,“ říká Milan Plachý. A když si zákazníci budou chtít dát něco k pití, mohou jen seběhnout dolů do baru. Je to kousek od náměstí, vlastně hned za rohem.

„Chceme některým trhovcům touto formou alespoň trochu pomoci. Samozřejmě jim to nabízíme bezplatně, včetně elektřiny a vody a bylo by to určitě přínosné pro obě strany. Myslím, že kdyby se takto rozhodlo ještě pár restaurací v centru, které mají předzahrádky, tak by to mělo smysl,“ uvedl majitel Forestbaru.

Před známým podnikem v Pražské ulici je trvale postavený venkovní bar, na kterém se v létě griluje, dělají se tam i různé víkendové akce. „V rámci podnikání si tam můžeme dělat co chceme, samozřejmě tam například neodpalujeme ohňostroj. Jestli tam obsluhujete, nebo máte stroj na zmrzlinu, nebo třeba pult s vánočními ozdobami a dalším vánočním zbožím a někdo si to tam prodává, to si myslím, že je naše věc. Městskou policii máme hned za rohem, pokud by byl nějaký problém, jsou u nás jako první,“ konstatoval Milan Plachý.

Podle slov podnikatele se jedná o rychlou pomoc. „Bohužel se obávám toho, že to do deseti dnů vláda nechá zavřít úplně všechno. Já osobně považuji zrušení vánočních trhů za nesmysl, když jsou normálně otevřená nákupní centra. A je pak divné, když v sobotu na náměstí Republiky byly normálně farmářské trhy. A vedle vánoční trhy byly uzavřené,“ dodal Plachý s tím, že trhovci se na něho samozřejmě mohou v případě zájmu obrátit.  

Zrušení vánočních trhů Plzeňany pořádné naštvalo

Zrušení vánočních trhů bylo v pátek pro Plzeňany obrovské téma. V podvečer se náměstí s trhy zcela zaplnilo, návštěvnost trhala rekordy. Obrovské fronty stály před všemi stánky s občerstvením, doslova bitvy svěděli rodiče v okamžiku, kdy chtěli své ratolesti dostat na dětský kolotoč. Velká fronta se tvořila před novou atrakcí plzeňských trhů, kterou je téměř třicet metrů vysoké ruské kolo. To jediné z celých trhů zůstane i nadále v provozu.

Přesně v 18.00 hodin plzeňské Adventní trhy skončily, konec symbolicky odtroubil ze své věže směrem k zaplněnému náměstí populární ponocný Zdeněk Zajíček. „Všechno jsme dodrželi, a přece nás zavřeli,“ zvolal ponocný před posledním zatroubením na roh. Když na tržišti pohasla světla, lidé začali skandovat: „Hanba, hanba!“ Lidé pak začali zapalovat svíčky, které umisťovali na okraj hlavního pódia, aby se takto rozloučili s předčasně ukončenými trhy.    

„Jménem všech prodejců na Adventních trzích bych chtěl všem poděkovat za to, že jste nás přišli podpořit ve chvíli, kdy si nás vláda vybrala a odsoudila k likvidaci. A v důsledku k likvidaci i naší české tradice, vánocních trhů. Děkujeme vám, že s námi soucítíte. V pátek jsem byl svědkem několika případů, kdy nakupující dali prodejci dýško, že bylo i divné ho přijmout. A když prodejce upozornil, že je to moc, tak mu bylo odpovězeno, že alespoň takto nás podporují. Potěšilo nás to všechny,“ uvedl na sociálních sítích jeden z trhovců František Flachs.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš + Forestbar

Štítky vánoční trhy, zrušené vánoční trhy, forestbar, prodejci, vánoční zboží, Plzeň, předzahrádka, Zdeněk Zajíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitel baru chce podpořit prodejce ze zrušených vánočních trhů, zdarma jim nabízí k využití venkovní předzahrádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.