Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Poslední dodávky jsme dostali před půl rokem, potravinovým bankám se ztenčují zásoby

Zájem o potravinovou pomoc roste, zásob naopak povážlivě ubývá. Provozovatelé potravinových skladů doufají, že se podaří regály opět doplnit díky celostátní sbírce, která se uskuteční už zítra. Lidé mohou pomoci také online. Větší zájem o své služby eviduje potravinová banka v Plzni, z posledních sil naopak bojuje letos otevřený sklad charity v Domažlicích.

Díky potravinovým bankám se dostanou k potřebným základní potraviny i například hygienické pomůcky. Kvůli koronaviru se zájem o tyto služby zvýšil a problémy mají i menší sklady mimo západočeskou metropoli, například letos v červenci otevřený kontejner u Azylového domu sv. Alberta Chmielowského v Domažlicích.

Domažlický sklad je připojený k azylovému domu, kde funguje nonstop služba. Využívá jej také terénní služba, která pracuje s lidmi na ulici. V neposlední řadě ho využívají i rodiny ve finanční tísni a matky samoživitelky.

„Jsme na tom velmi špatně. Jedním z našich hlavních zásobovacích zdrojů je stát, respektive Fond evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD), který jde přes Ministerstvo práce a sociálních věcí. Základní potraviny jsou však nakupované v takovém množství, že se musí dělat výběrová řízení a tím vznikla jakási mezera, kvůli které jsme poslední zásobu získali před půl rokem. Týká se to mouky, oleje, mléka a podobně. Je s tím velký problém. Co se týče našeho skladu, tak je opravdu poměrně prázdný,“ potvrdil vedoucí azylového domu Jiří Svoboda.

Částečně se na doplňování zásob do domažlického kontejneru podílí i německý spolek Bad Kötztinger Tafel e.V, který sem vozí neprodané potraviny z Německa i další produkty. „Od doby otevření tu za námi byli zhruba čtyřikrát. Nicméně to je taková pomoc navíc. Nejde to úplně naplánovat. Když mají přebytek, naloží osobní auto nebo dodávku. Je to spíše na přilepšenou. Jsme za tuto pomoc velmi vděční, zhruba před měsícem dokonce dovezli dětské postýlky do azylového domu pro matky s dětmi v Havlovicích, takže se to netýká jen potravin,“ vyzdvihl Svoboda.

Zásoby se tenčí i ve skladu v Plzni

„Nemáme například trvanlivé potraviny v konzervách nebo instantní jídla. Stále se navyšuje počet klientů, kteří potřebují potravinovou a materiální pomoc. V současné době máme 32 odběratelských organizací,“ popsala manažerka potravinové banky v Plzni Michaela Paikrtová.

V jarním kole Sbírky potraviny pomáhalo v Plzeňském kraji 150 dobrovolníků a podařilo se vybrat 16 885 kilo potravin a drogerie.

V Plzni i v Domažlicích nyní doufají, že se podaří vybrat dostatek zásob skrze Národní potravinovou sbírku, která se koná v sobotu 20. listopadu napříč republikou. „V Plzeňském kraji se do akce zapojilo 41 obchodů a všechny drogerie DM a Rossmann. Je možné také nakupovat i online přes služby Košík, Rohlík a iTesco, a to až do 30. listopadu,“ upřesnila Paikrtová.

Banky nejvíce uvítají trvanlivé výrobky jako jsou konzervy, těstoviny, mouka, mléko a dětská výživa. Chybí ale také hygienické potřeby nebo dezinfekce. Bližší informace a mapu, kde můžete do sbírky přispět najdete ZDE.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto sbirkapotravin.cz

Štítky Sbírka potravin, Plzeňský kraj, dobročinnost, nákup, azylové domy, samoživitelé, senioři, 2021, banka, Plzeň, jídlo, Domažlice, azylový dům, Jiří Svoboda, Albert Česká republika, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Tesco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední dodávky jsme dostali před půl rokem, potravinovým bankám se ztenčují zásoby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.