Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

V noci nastane zatmění Měsíce. Nad Českem si ho užijeme pouze pár minut

Milovníci noční oblohy si po celém světě v těchto dnes přijdou na své. Po pozorování meteorického roje se totiž v noci ze čtvrtka na pátek dočkají zatmění Měsíce. Podle odborníků bude nejdelší za posledních bezmála 600 let. Úkaz budeme moci sledovat i Česku, ovšem jen krátce kolem sedmé hodiny ráno.

Země svým stínem zastíní Měsíc mezi 6:00 a 12:00 koordinovaného světového času. To znamená, že nejlepší podmínky pro pozorování budou mít lidé v Severní Americe. V České republice si bude třeba přivstat. Nejlépe bude vidět kolem sedmé hodiny ráno. To však za předpokladu, že to dovolí počasí. Do karet zatím příliš nehraje. Český hydrometeorologický ústav předpovídá pro Plzeňský kraj oblačnou až zataženou oblohu, ojediněle s deštěm.

Nad Plzní by mělo být zatmění viditelné od 7:02 do 7:21 SEČ.

Pro ideální načasování pozorování je dobré sledovat webové stránky timeanddate.com. Simulace ukáže přesný postup zatmívání. 

Letošní zatmění Měsíce je nejdelší za posledních 581 let. Potrvá 3 hodiny, 28 minut a 23 sekundy. Něco podobného bylo naposledy možné pozorovat v roce 1440. Podobně dlouhé zatmění nastane až 8. února 2669.  K zatmění Měsíce nastává při úplňku, když se Slunce, Země a Měsíc ocitnou na stejné přímce. Příčinou dlouhé doby letošního zatmění je fakt, že se Měsíc nachází na téměř nejvzdálenějším bodě od Země, kde je kužel stínu země nejširší.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zatmění, Měsíc, úplněk, noc, pozorování, vesmír, ČHMÚ, astrologie, zatmění Měsíce, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Severní Amerika, Slunce, Plzeňský kraj, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V noci nastane zatmění Měsíce. Nad Českem si ho užijeme pouze pár minut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.