Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mrznout začne až příští týden. Následující dny zatím nepřinesou výraznou změnu

Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu následující dny nepřinesou výrazné změny v počasí. Teploty se budou držet pod hranicí devíti stupňů a v druhé polovině týdne se přidají dešťové přeháňky. Dlouhodobá prognóza meteorologů však naznačuje, že mrznout by mohlo začít v příštím týdnu.

V  tomto týdnu budou průměrná týdenní minima kolem dvou stupňů Celsia a maxima kolem osmi stupňů. „Během období teploty budou klesat a v posledním týdnu (od 6. prosince) se průměrná hodnota minima bude pohybovat kolem minus dvou stupňů Celsia, hodnota maxima pak kolem plus čtyř stupňů Celsia," uvedli meteorologové. Dlouhodobý teplotní průměr v Česku je od 15. listopadu do 12. prosince 2,3 stupně Celsia. Nejteplejší byl v tomto období rok 2006, kdy průměr dosáhl 6,9 stupně Celsia. Naopak v roce 1998 klesl na minus 2,6 stupně, což je dosud nejméně.

Z pohledu srážek se zdá, že se proměnlivý ráz počasí z posledních týdnů poněkud ustálí. Do konce listopadu se očekává méně srážek, než je obvyklé, a v první prosincové dekádě srážky budou odpovídat dlouhodobému normálu," uvedl ČHMÚ. Celkově by měly být příští čtyři týdny srážkové normální až slabě podnormální. Dlouhodobý průměrný úhrn srážek je v tomto období 36 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky počasí, předpověď, ČHMÚ, podzim, zima, výhled, Český hydrometeorologický ústav, stupeň Celsia, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrznout začne až příští týden. Následující dny zatím nepřinesou výraznou změnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.